Justus Willemsen

Leuk dat je mijn pagina bezoekt!
Veel lees en kijkplezier!!!

In mamma's buik

Toen ik in mijn mamma's buik zat heeft ze een weblog bijgehouden:


week 40 week 39 week 38 week 37 week 36 week 35 week 34 week 33 week 32 week 31 week 30 week 29 week 28 week 27 week 26 week 25 week 24 week 23 week 22 week 21 week 20 week 19 week 18 week 17 week 16 week 15 week 14 week 13 week 12 week 11 week 10 week 09 week 08 week 07 week 06 week 05 week 04 week 03 week 02 week 01


Week 40 - 20-01-04 / 26-01-04

TOP

Baby: De meeste bevallingen vinden twee weken voor of na de uitgerekende datum plaats. Het zou dus zo kunnen zijn dat je je kleine al in je armen hebt. Voor anderen komt het moment nu wel heel dichtbij. De baby begint langzamerhand een weeën-stimulerend hormoon aan te maken en stuurt dit via de navelstreng de baarmoeder in. Je baby wacht alleen nog op het startsein. Zijn beenderen zijn soepel en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan de vorm van het geboortekanaal. Dankzij de fontanellen (de openingen tussen de schedelbeenderen) kan ook het hoofdje zich versmallen tijdens de tocht naar buiten. Je kindje is nu ca. 50 cm en weegt ca. 3400 gram Wat merkt je baby nu eigenlijk van een bevalling? In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker. Persweeën zijn het minst prettig, het hoofdje wordt naar beneden geduwd en daarna weer naar achter. Zijn hartje zal sneller gaan kloppen en de zuurstofvoorziening wordt tijdens de tocht door het baringskanaal ook minder. Je kindje kan zich dus een beetje duizelig gaan voelen. Als je kindje eenmaal op de wereld is moet hij in heel korte tijd wennnen aan allerlei nieuwe prikkels zoals licht en harde geluiden.

Moeder: Het kan natuurlijk zo zijn dat je al bevallen bent of dat de weeën zijn begonnen, maar het kan ook zijn dat de kleine het zo naar zijn zin heeft dat hij zijn warme nestje niet wil verlaten. Je moet je erbij neerleggen, want je hebt weinig keus. Het komt als het komt. Maar weinig kinderen worden echter op de verwachtte datum geboren dus ga niet thuis zitten afwachten of je misschien al een weetje voelt. Probeer te genieten van de laatste dagen van je zwangerschap want straks na je bevalling zul je zien dat je je buik nog gaat missen.

Dinsdag 20/01: 's Morgens het bekende ritueel en daarna even stofzuigen, e-mailen, internetten en bellen met m'n schoonzusje Lianne. Toen om 14:00 uur naar bed. Ik werd wakker om... ik durf het bijna niet te zeggen... 17:35 !!! Pizza in de oven dus, want boodschappen en koken ging niet meer. Wel was ik 's avonds wat beter aanspreekbaar hierdoor. 's Avonds kwam de buurman nog een bakkie doen en daarna heb ik Johnny en Tanja gebeld om hun ervaringen met de geboorte van Isa te horen. Woensdag 21/01: Vanmorgen na het ontbijt van 06:30 uur weer terug naar bed, daarna lekker in bad gaan liggen. Om 11:00 uur aan de koffie en 's middags boodschapjes gedaan en gekookt. Eten en na het eten een tukkie gedaan op de bank. Koffie en achter de PC gekropen tot 23:00 uur, toen weer naar bed.

Donderdag 22/01: Officieël 9 maanden zwanger! Om 08:15 was ik in het ziekenhuis en om 08:30 hebben ze bloed afgenomen en urine, alhoewel, dat moest ik natuurlijk zelf doen. Om 09:00 uur had ik m'n afspraak bij de gynaecoloog staan. Om 09:10 werd ik aan de bloeddrukmeter geplaatst en m'n buik aan de CTG voor de hartslag van de baby. Om 09:40 inwendig onderzoek en gelijk door naar het echo-apparaat. Vruchtwater is niet veel meer maar niet verontrustend. Kindje weegt 3400 en nog wat gram op dit moment. Echo nummer 6
Links = buik
Rechts = hoofd

Conclussie: ik heb nu naast een hoge bloeddruk (zwangerschapshypertensie) ook zwangerschapssuiker. Anderhalf uur na de lunch moet ik vanmiddag weer laten prikken, morgenochtend nog eens nuchter en zaterdag weer op volledige controle en als de baby nog in de buik zit ook maandag weer op controle bij de gynaecoloog. We waggelen dus nog maar even door.

Vrijdag 23/01: 's Ochtends nuchter glucose laten bepalen, toen ik daar aankwam bleek echter dat ze toch weer een volledig bloed- en urineonderzoek deden. Nou o.k. dan... Terug naar huis en eerst langs de supermarkt en dan eindelijk ontbijten! Ik was al om 05:00 uur wakker en had eigenlijk toen al honger. Vandaag weer wat e-mail verkeer met diverse vriendinnen. Verder het huis aan kant gemaakt en van 14:30-16:30 geslapen. Verder is alles nog rustig, volgens mij heeft die kleine het gewoon lekker naar z'n/haar z'n in m'n buik!

Zaterdag 24/01: Afspraak gynaecoloog om 10:30 uur, kijken of er ingeleid kan worden en het mag! Dus mocht de baby zich dit weekend niet spontaan aankondigen dan beginnen we maandag met inleiden. Spannend hoor!!! Vanmiddag zijn we naar de Makro geweest om alles in huis te halen voor de kraamvisite op de muisjes na, want we weten nog niet welke kleur we moeten halen. Daarna geslapen en een beetje last van m'n buik gehad maar dat zal wel door de onderzoeken komen. Het gerommel zakte later weer af.

Zondag 25/01: Vanmorgen samen lekker lang en rustig ontbeten en daarna uitgebreid in bad en Guido is toen gaan hardlopen. Vanmiddag hebben we samen nog even rustig alles nagelopen en geoefend met de Maxi-Cosi: wat een drama! Als dat morgen maar wat wordt! Jeetje, morgen hebben we "zomaar" een baby! Gek hoor! Dit idee zal morgen wel omslaan als ik in barensnood lig. Dat "zomaar" zal er dan wel snel af zijn! Het is een heel bijzonder gevoel dat we vanavond onze laatste avond samen met z'n twee hebben. Ik ben niet zenuwachtig (zoals je bent voor een examen) maar wel vlinderen er wat kriebeltjes in m'n lijf rond. Het is gewoon op een leuke manier spannend. Ik ben er wel klaar voor.

Maandag 26/01: Vandaag is met behulp van een inleiding Justus geboren!

INTERNETADRES Ziekenhuis: http://www.asz.nl/.
Het gaat om locatie Dordwijk.

Week 39 - 13-01-04 / 19-01-04

TOP

Baby: De baby ligt klaar in afwachting van hetgeen komen gaat. Het kindje is nu ca. 49 cm en weegt ca. 3300 gram De darmen van je baby hebben zich gevuld met een groen-zwarte ontlasting (meconium). Deze werd gevormd door een mengsel van gal, cellen uit de darmen en "afvalstoffen" uit de spijsverteringsklieren. Tijdens de eerste 2 dagen na de bevalling, komt deze eerste stoelgang naar buiten. Als de baby geboren is, schrikt het natuurlijk ontzettend van alle geluiden die het ineens hoort. Het herkent wel stemmen en andere geluidjes, maar geluid werd in de buik natuurlijk gedempt door de buikwand. Als de baby echter op de borst van de moeder wordt gelegd, zal het meteen rustig worden, omdat het haar hartslag meteen herkent.

Moeder: Evenals je kindje ben je waarschijnlijk startklaar. Het is in deze tijd niet ongewoon als je snel geïriteerd bent of vergeetachtig. Alles draait nu om jou en de baby en dat mag ook best want jullie gaan straks allebei een topprestatie leveren. Het wordt nu allemaal wel erg spannend, want het kan elk moment gebeuren. Misschien word je wel een beetje bang en onzeker. Praat erover met je verloskundige, zodat zij een deel van die onzekerheid weg kan nemen. Je man kan je wat extra vertroetelen als hij op de hoogte is van je angst. Hou je voor dat een bevalling een fantastische gebeurtenis is en je lichaam ervoor gemaakt is. Zie de bevalling niet als lijden, maar geniet ervan.

Dinsdag 13/01: Om 06:45 uur uit bed, ontbeten, journaal gekeken en hupsakee, weer terug onder de wol. Om 09:45 uur wakker i.v.m. een fikse hoosbui hier over de polder. Wat kletterde dat tegen de ruiten!

Woensdag 14/01: Vanmorgen hetzelfde inmiddels bekende ritueel van opstaan, ontbijten, journaal kijken en hupsakee weer onder de wol. Om 12:00 uur weer wakker geworden (mmmmmm...). Huishoudelijk aangerommeld, boodschapjes, koken en na het eten samen met Guido met de katten naar de dierenarts voor de jaarlijkse inentingen. Naar huis: koffie! Toen om 20:20 uur een afspraak met de verloskundige. De weegschaal deed het niet! Dat is een mazzeltje! Maar... de bloeddruk was weer gestegen... Doorverwijzing naar de gynaecoloog waar ze me direct morgen wil hebben. We balen als een stekker en ik bevindt mij in een flinke chagerijnige dip.

Donderdag 15/01:Om 06:45 uit bed en dan is het eigenlijk wachten op een telefoontje i.p.v. weer het bed in te duiken. Gelukkig wordt ik al om 08:45 uur gebeld dat ik om 10:00 uur verwacht wordt. Met toch wel goede moed vertrokken naar het ziekenhuis. Om 3½ uur van behandelingen en voor- en tussentijds wachten kort samen te vatten: Mijn bloeddruk is een half uur lang gemeten en daarvan is de uitslag te hoog Van 3 buisjes bloed en de urinetest waren alle uitslagen goed Het hartje van de baby klopt goed, is een half uur lang gemeten. Op de twee 'doppen' (die ik hiervoor met twee banden om m'n buik kreeg) werd door het driftkikkertje hevig geprotesteerd. Ik zag die doppen steeds de lucht ingetrapt of geslagen worden. Ik heb een half uur met verbazing naar m'n buik gekeken, wat gaat die tekeer zeg! Ook een echo gekregen (nummer 5 en nee, ik weet het geslacht nog steeds niet!) en de handjes lagen bij de wangetjes en alles zag er verder qua vruchtwater e.d. goed uit. Geen foto meegekregen maar dat kind past toch niet meer op papier. Uiteindelijke uitslag: Controles gaan vanaf nu weer overgenomen worden door de gynaecoloog A.s. Maandag terugkomen voor nog een onderzoek (behalve op bloedtesten) Zolang de bloeddruk hoog is geen thuisbevalling maar naar het ziekenhuis! En dat laatste is balen! Affijn, de baby maakt het (nog) goed en daar gaat het tenslotte om. Ik kom later wel weer aan bod.

Vrijdag 16/01: Om 06:30 uit bed, vaste ritueel van ontbijten, tv kijken en weer lekker slapen. Wat e-mailtjes beantwoordt en Marthy belde op. M'n wimpers en wenkbrauwen in de verf gezet zodat ik zo netjes in het kraambed lig. Verder wat op internet gesurfd, wasje gedraaid en vanmiddag ga ik nog wat boodschapjes doen, Guido's pak van de stomerij halen en de foto's van Guido's eerste twee levensjaren ophalen welke we hebben nabesteld. Zo kunnen we straks onze kleine goed vergelijken!

Zaterdag 17/01: Om 11:00 hadden we een afspraak bij de kapper, daarna naar Dianne & Hans om nog een uurtje te proberen de PC aan de praat te krijgen. Hiervoor moest er iets gedownload worden van het web maar dat lukte niet daar, PC onder de arm mee naar huis. Daar zal Guido alles dan wel installeren en zodra de PC gebruiksklaar is halen ze hem weer op. 's Avonds een etentje met SP&P, het nieuwe bedrijf waar Guido voor werkt. We hebben heerlijk gegeten (ik heb mosterdsoep en als hoofdgerecht ree met stoofpeertjes gegeten) het was een hele gezellige avond.

Zondag 18/01: Vanmorgen een beetje geschrokken want het leek alsof de baby als een plump-pudding tegen m'n buikwand aan lag. Ik kreeg er in eerste instantie geen beweging in en m'n buik voelde heel zwaar. Douchen en aankleden en naar beneden alwaar ik een flink zoet ontbijt heb klaargemaakt om de baby te prikkelen (hij/zij reageert altijd op zoet). En gelukkig... daar was het leven weer... pfff... ik stond al bijna met een been in de auto! Het zal wel heel diep geslapen hebben. En om eerlijk te zijn ben ik ook een type waar je een kanon naast het bed kunt afschieten en dan nog niet wakker te krijgen ben (m.u.v. zwangerschapsperiode dan). Dus waarom zou m'n kind dan niet eens vast kunnen slapen? Tenslotte heeft het zo een spannende reis af te leggen! Janneke, Arjan en Wessel kwamen 's middags op bezoek. Arjan en Guido zijn nog even wezen motorrijden want dat kunnen Janneke en ik momenteel niet als zwangere vrouwen! bovendien was het schitterend weer en dus DE KANS om de motoren "uit te laten"! Carolien/Bert/Wesley/Melissa kwamen ook nog langs want die waren met de kameraadjes naar Feijenoord geweest. Zo hebben we met 9 personen de zondagmiddag gezellig doorgebracht. Arjan/Janneke/Wessel bleven ook eten en zo zaten we moe maar voldaan na het opruimen om 21:30 pas aan de koffie. We voelen ons erg speciaal met al die aandacht! (meer... meer... meer...!)

Maandag 19/01: Om 08:30 naar de gynaecoloog. Alles is hetzelfde als afgelopen donderdag, dus goed op de bloeddruk na. De baby werd "een lekker beweeglijk kind" genoemd. Ook is er al 1 cm. ontsluiting gemeten! Olé! het gaat beginnen! Indien de baby zich niet eerder aandient dan a.s. donderdag weer naar de gyn. Daarna naar Dordrecht gereden om m'n moeder van het treinstation te halen. 's Middags kregen we bericht dat zondagavond 23:30 uur Isa is geboren. Isa is de dochter van m'n neef Johnny en zijn vriendin Tanja dus is Isa m'n achternichtje. Tanja was 1 dag voor mij uitgerekend dus ze heeft het "wedstrijdje" gewonnen! Toen m'n moeder 's avonds door Guido naar het station werd gebracht kwamen Dianne en Hans de PC ophalen. Om 22:00 uur gingen hun weg en ik ben snel naar bed gegaan want ik had m'n middagslaapje ook al gemist!

Week 38 - 06-01-04 / 12-01-04

TOP

Baby: Je baby groeit nu nauwelijks meer, hij komt hoogstens nog 20-30 gram per dag aan. Dit kun je zien als een reserve voor na de bevalling. Niet ieder kindje wil direkt aan de fles of borst en dat beetje reserve geeft hem de mogelijkheid om rustig aan zijn nieuwe omgeving te wennen. De navelstreng is nu langer dan de baby zelf, en zo'n 2 cm. dik. Het is het grote maatje van de baby, want deze voorziet het niet alleen al de gehele zwangerschap van eten, maar het heeft er ook lekker in kunnen knijpen. Tot na de geboorte blijft het nog even zuurstof krijgen via deze weg. Pas als het op eigen kracht ademt, knipt men de navelstreng door. Je baby is nu 48 cm groot en weegt 3200 gram.

Moeder: Als de weeën nu op gang komen en alles naar wens verloopt dan mag je nu waarschijnlijk gewoon thuis bevallen als je keuze daarop was gevallen. Sommige baby's vinden 38 weken zwangerschap gewoonweg genoeg. Misschien krijg je ook poetsbuien en wil je alles nog een extra schoonmaakbeurt geven, dit is nesteldrang en volkomen normaal, maar overdrijf het niet. De laatste weken van de zwangerschap zal de baby niet veel meer aankomen en dat is maar goed ook, want de ruimte is er ook echt niet meer. Maar het eind is in zicht en misschien voel je al een oefenwee.

Dinsdag 06/01: Vannacht veel wakker geweest en na 04:30 uur niet meer in slaap kunnen komen. Om 07:00 uur er uit en toen ben ik eerst maar naar Rotterdam gereden voor de nu inmiddels bekende zoektocht naar een strijkplankovertrek. De Blokker daar had eindelijk de goede maat van Brabantia maar er was maar 1 motiefje. Deze dan maar meegenomen. Ook even V&D en de Hema in op zoek naar kraambedankjes maar niet kunnen slagen. Wel een taart gekocht en op pad naar kantoor. Even iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen en weer aan de slag met een bijbetaling voor de kinderopvang. Weer niet gelukt... ik krijg nu alweer andere formulieren toegestuurd welke ik moet invullen. Het was inmidels 12:00 uur en iedereen ging lunchen, ben ook maar even meegegaan, was fijn om iedereen te zien en dat terwijl (met aftrek van de 2 weken kerstvakantie) dit eigenlijk officieel m'n eerste echte zwangerschapsverlofdag was. Beetje gek wel... Toen naar huis en naar bed alwaar ik als een blok in slaap viel voor een dikke 3 uur! Daarna er uit en koken en eten. Bij de koffie nog even Tanja (vriendin van m'n neef Johnny) gebeld die een dag voor mij is uitgerekend. Lekker even bijbeppen en vergelijken. Het grootste verschil is dat zij dunner uit de zwangerschap komt (mazzelaar!) en ik met m'n gewichtstoename waarschijnlijk dikker, in ieder geval onder de zwangerschapsstrepen... (boehoehoe!)

En de verloskundigenpraktijk is ook niet te vergelijken. Ik zit in een praktijk met 5 vlotte vrouwen en zij zit met een tang van een wijf, alias 'The Butcher' opgescheept... We zijn allebei benieuwd wie van ons het eerst "mag"! Eén ding is zeker: we gaan allebei die klus klaren! 's Avonds lag Kody over m'n buik en hield de baby goed vast (zie foto's).

Woensdag 07/01: Vandaag een beetje een rotdag gehad, veel moe en pijn onderin de rug. Weinig beleefd. Wel even naar het tuincentrum om twee nieuwe planten te halen. Verder negatieven weggebracht voor nabestellingen en een paar andere boodschapjes gedaan. Ook heb ik een opzet gemaakt voor de homepage van de baby zodat Guido direct na de geboorte de pagina kan updaten. (Of misschien kan ik dat zelf ook, dat ligt aan mijn toestand...) Het betreffende webadres laten we op het geboortekaartje drukken, dus daar moeten jullie lekker allemaal op wachten!

Donderdag 08/01: Vanaf vandaag mogen we officieeël thuis bevallen! Laat het kindje nu dus maar komen! Vanmorgen o.a. de konijnenkooi uitgemest, het blad van het gras geharkt (lekker op tijd, had ik 2 maanden geleden al moeten doen), de huiskamer gestoft, gezogen en gedweild. Moe dat je dan bent!!! Dus tussen 12:30 en 15:00 uur probeerde ik te slapen wat goed lukte, maar de telefoon ging steeds. Ik heb de hoorn er maar naast gegooid. Dat doe ik vanaf nu dan maar standaard.

Vanavond kwam Jules bij ons eten omdat Guido en hij waren uitgenodigd bij Radio Ridderkerk om de Promotie CD van www.thebackbones.com een uur lang te beluisteren en te bespreken. http://www.radioridderkerk.nl/rr_bluezy.htm

Bluezy Radio:

Vrijdag 09/01: Vanmorgen om 07:00 uur uit bed, ontbeten en journaal gekeken. Het kindje was vreselijk aan het heen en weer wiebelen en daardoor kreeg ik pijnlijke steken. Ben maar weer naar bed gegaan en weer als een blok in slaap gevallen. (Mijn zus noemt me inmiddels "De Marmot"). Daarna er uit en met een bakkie koffie en een broodje de webpage updaten. Vanmiddag in de babykamer aangerommeld en boven gestoft; gezogen; gedweild, even rusten; wasje draaien; strijken etctera.

Zaterdag 10/01: Vanmorgen tijdens de koffie brak er een stuk van m'n kies af... :-( Ik heb er niet echt last van dus laat ik het er maar even bij zitten. Na de bevalling laat ik er wel wat aan doen. Daarna even wat boodschapjes doen en toen we weer thuis waren belde Marthy (uit Noorwegen) om te vragen hoe het ging. Toen naar de Ikea om een schoenenzak en schoenenbak te kopen want dit moest nog gebeuren (kinderwagen staat nu in zelfgetimmerde kast onder de trap en daar lagen de schoenen nog los bij). Daarna zijn we naar Apeldoorn gereden om van Pa's macaroni te smikkelen. 's Avonds bij de koffie zelfgebakken cake van Carolien erbij! Dat moet je vaker doen zus!

Zondag 11/01: Vandaag een hele luie dag gehad, na het eten zijn we de auto ingestapt en naar Pathé de Kuip gereden. Filmpje gepakt: "Calendar Girls" zo werd de dag toch nog leuk. Toen we de bios uitliepen bleek dat Jules al twee keer had gebeld. Op 1 mei kunnen ze spelen bij een bluestent in Denemarken. Ze hadden de promo-cd gehoord en waren laaiend enthousiast!

Maandag 12/01: Vanmorgen om 06:45 uit bed, ontbeten, t.v. gekeken en terug naar bed. Uiteindelijk om 11:00 uur weer opgestaan; wasje draaien, keuken poetsen; website bijwerken en het vooral rustig aan doen (kan ook niet anders, m'n kolossale lijf wil niet meer zo). Vanavond gaan we naar Dianne en Hans want die hebben een PC gekocht waar nog niet alles goed op werkt dus die moeten we even helpen. Als het goed is haalt Guido uit z'n werk de nieuw ontwikkelde foto's op, ik zal er dan morgen wat van op de website plaatsen.

Week 37 - 30-12-03 / 05-01-04

TOP

Baby: Het hoofdje ligt al diep in je bekken. De baby begint het huidsmeer ook langzaam te verliezen en het nesthaar valt uit, dus drijven er witte vlokjes en haartjes in het vruchtwater. Het is normaal dat je je baby wat minder voelt bewegen, er is immers maar weinig plaats meer. Voel je echter helemaal geen bewegingen meer dan is het verstandig om even contact met je verloskundige op te nemen. Een baby geboren tussen 37 en 42 weken, beschouwt men al "a terme", op tijd dus. Wordt hij voor 37 weken geboren, dan spreekt men van een prematuurtje. Je baby is nu ca. 46 cm en weegt 3000 gram

Moeder: Ga je koffer maar vast klaar zetten, over een paar weekjes heb je ineens een gezin. Als je van plan was om in het ziekenhuis te bevallen moet je de volgende dingetjes inpakken. Een lekker ruim t-shirt om in te bevallen, je mooiste pyama voor in het kraambed, een badjas, pantoffels, voedingsbh, ondergoed, toiletspullen. Vergeet uiteraard niet om je fototoestel en evt. een extra rolletje mee te nemen. Ook handig is een lijstje met telefoonnummers van iedereen die je wil bellen. Je man zal niet de eerst zijn die ineens het telefoonnummer van zijn ouders niet meer weet door de spanning. En natuurlijk heel belangrijk......dat leuke lieve eerste pakje dat je je kindje zult aandoen. Als je thuis gaat bevallen is het misschien handig om de klossen onder het bed alvast te installeren en alle spulletjes klaar te zetten die nodig zijn. Mocht het moment al komen, dan zijn die dingen tenminste alvast geregeld. Dat werkt wel zo ontspannen. Hou alle telefoonnummers alvast gereed en zet een koffertje met spullen klaar voor als je ineens naar het ziekenhuis moet.

Dinsdag 30/12: Carolien, Bert, Wesley en Melissa kwamen om 13:00 uur en Melissa en Carolien zijn om 13:30 uur meegegaan naar de verloskundige. Gewicht was nauwelijks toegenomen, tja, vindt je dat gek? Ik heb de hele week nauwelijks een hap gegeten! Wonder dat ik niet was afgevallen! Bloeddruk 120/85 dus iets aan de hoge kant. Nu heb ik de hele week in bed gelegen en kreeg nu de opdracht mee om iedere dag twee uurtjes te gaan slapen... Ik was juist blij dat ik uit m'n bed was!!! Kindje ligt al mooi ingedaald dus ligt helemaal klaar voor de start! 's Middags even wezen wandelen, weer naar het natuurgebied waar Nala de hond van C&B lekker vies werd. Teruggekomen met allemaal een frisse neus, ging Carolien alle schoenen schoonmaken en stopte ik Nala in de badkuip om hem af te spoelen. Het is een witte hond en de poten en de buik waren gitzwart geworden! Oeps! Carolien heeft Nala weer afgedroogd en zo gingen ze 's avonds om een uur of 20:30 uur toch weer met een redelijk schone hond naar huis.

Woensdag 31/12: Oudjaarsdag, we zijn Dordrecht ingegaan op zoek naar (alweer) een strijkplankovertrek en (alweer) niet kunnen slagen. Handig hoor, koop je een Brabantia strijkplank met het idee zo een overtrek te kunnnen vervangen... NOT! Je kunt er maar druk mee zijn... Wel nog even een nieuwe zwangerschapsbroek gehaald want niets zat meer lekker. Dit is echt een ENORME tent! Bij DeliFrance een kop erwtensoep gegeten alwaar we nog een meisje van zwangerschapsgym tegen kwamen. Die liep dus ook nog rond te waggelen. Daarna naar huis en (verplicht) slapen. Maar toen Guido het eten klaar had moest hij heel veel moeite doen om me wakker te krijgen, zo verplicht was het dus ook niet, eerder noodzaak. 's Avonds tv gekeken en Guido bakte oliebollen en ik stond af en toe op de kop van de pijn van de oefenweeën en ieder half uur piesen... Om 24:00 uur naar buiten nadat ik m'n zus & ouders en Guido zijn ouders aan de telefoon te hebben gehad. Toen nog even bij de buurtjes naar binnen, maar met die steken toch maar weer redelijk op tijd naar huis: slapen!!!

Donderdag 01/01: Nieuwjaarsdag, om 10:00 uur uit bed. Een sneeuwwitte deken hier op de polder, alles wit en rein. Dat is een mooi gezicht! Alvast wat kerstspul opgeruimd behalve de boom, die doen we zaterdag. Verder weer veel geslapen en 's avonds een pizza in de oven gegooid en een "ommetje" gemaakt in de wijk. Toen weer vroeg naar bed alwaar ik weer steken in de buik kreeg, maar daar bleef het weer bij.

Vrijdag 02/01: Vandaag begint Guido bij zijn nieuwe werkgever. Hij heeft me vanmorgen laten slapen en ik ben dan ook tot 11:30 in bed gebleven... Vandaag een beetje aan het huishouden klungelen, drie wasjes (een witte, een bonte en een wollen) gedraaid en een beetje gestoft en gezogen. En dan is de energie alweer ver te zoeken. Nog wel wat boodschapjes zien te doen anders hebben we vanavond geen eten. De polder ziet er nog stralend wit uit, daar kan ik de hele dag van genieten. Verder een heel boek in één adem over thuis bevallen gelezen. Ik verslindt de letters op het moment als het maar over zwangerschap en baby's gaat, bizzar!

Zaterdag 03/01: 's Morgens Mark gebeld want die was jarig en nog een half uurtje met Tanja aan de telefoon zitten kleppen. 's Middags aardappelen bij de boer gehaald en daarna de kerstboom afgetuigd en alle kerstspullen opgeruimd. Ook hebben we de box in de woonkamer gezet, zo kunnen we de katten alvast trainen dat ze daar niet in mogen. 's Avonds lekker lang in bad gelegen met muziekje van "The Doors" op relaxed!

Zondag 04/01: Vanmorgen naar de kerk, vanmiddag naar Overasselt: verjaardag Bram & Gijs, daarna twee uurtjes naar bed, dan eten en koffie en 's avonds een beetje met foto's zitten klungelen. Ik heb de bijbestellingen van onze trouwerij al wel klaar maar ze hadden er een paar verkeerd afgedrukt dus alweer een heel gepuzzel om alles in orde te krijgen. Dit had ik eerder willen doen maar zodra ik niet meer hoefde te werken zat ik gelijk met de griep dus kwam ik er nog niet eerder aan toe.

Maandag 05/01: Vanmorgen tot 11:45 uur in bed gelegen, daarna douchen en wat in het huishouden rommelen. Toen naar de verloskundige alwaar ik om 15:30 uur een afspraak had. Het kindje ligt helemaal ingedaald en ligt met z'n/haar koppetje al helemaal vast in het bekken. Bloeddruk wat aan de hoge kant maar geen suiker in de urine te vinden. Het kindje ligt in een prima positie om makkelijk geboren te worden en ook is het qua grote lekker gemiddeld dus niet zo heel groot. Positief nieuws allemaal dus! Volgende week woensdagavond gaan we weer op bezoek bij de verloskundige, althans, als de kleine zich nog niet heeft aangekondigd. Over drie dagen mogen we al thuis bevallen!!! Ik heb de zwangerschapskaart meegekregen zodat we deze altijd bij de hand hebben als ik ga bevallen.

Week 36 - 23-12-03 / 29-12-03

TOP

Baby: Als de bevalling nu op gang zou komen zou je helaas toch nog naar het ziekenhuis moeten, want we zijn er wel bijna, maar de longetjes van je baby zijn nog net niet helemaal rijp. Het zou even in de couveuse moeten om aan te sterken. Rond deze tijd daalt je baby in, wat wil zeggen dat je weer wat meer plaats krijgt voor je maag en longen. Misschien moet je nu terug meer gaan plassen, omdat je baby na het indalen lager in je buik komt te liggen en zo tegen je blaas kan drukken. De huid van je baby is nog steeds bedekt met huidsmeer. Huidsmeer ziet eruit als een glibberige witte crème. Het is echter wel een heel belangrijk crémetje, want het beschermt je kindje tegen infecties. Je baby is nu 44 cm groot en weegt een goede 2800 gram.

Moeder: Je gaat nu elke week naar de verloskundige die je zal vragen of je al indalingsweeën hebt opgemerkt. Deze houden soms lang aan en je merkt dat de baby daarna een stuk lager zit. De druk op de blaas wordt hierdoor nog groter en je moet nu echt om de haverklap plassen. Je navel gaat flink opzetten omdat er van binnen steeds minder ruimte is. Hopelijk heb je alles al klaar voor de komst van je kindje. Is het kamertje gereed? Zijn de kleertjes gewassen, en liggen de enveloppen voor de geboortekaartjes al klaar? Dit is een echte periode om de laatste dingetjes af te ronden zodat je je de laatste weken in alle rust kunt gaan voorbereiden op de bevalling. Misschien heb je inmiddels wel een heel ander beeld van hoe je wil gaan bevallen als in het begin van je zwangerschap.

Dinsdag 23/12: Tot 14:00 in bed en 's avonds koorts. Het zal ook weer eens niet... ziek in de vakantie! Gelukkig is Guido ook thuis en alhoewel we onze dagen anders hadden ingepland was het een genot dat hij het volledige huishouden over nam en mij verwende met fruithapjes en appelsap. Dank je schat!

Woensdag 24/12: De hele dag op bed, heel erg hoesten en snotteren en koorts. Ook onder in de rug heel erg veel pijn. Kerstavond geen engelengezang dus maar hoest- en snuitgeluiden. Balen!

Donderdag 25/12: -1e kerstdag- om 17:00 uur uit bed gegaan en een wandeling naar de brievenbus gemaakt. Verder pijnscheuten onderin de buik (oefen- of voorweeën?). Voorweeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder, maar ze leiden niet tot ontsluiting. Een valse start dus.

Vrijdag 26/12: -2e kerstdag- Guido's ouders zijn wezen gourmetten, ik heb er een beetje duf bijgezeten en 's avonds ben ik meegegaan naar het station in Dordrecht om ze op de trein te zetten zodat ik ook even een frisse neus kreeg.

Zaterdag 27/12: Het ging alweer iets beter en zijn we naar Oud-Beijerland geweest. Even de Hema in en naar Rody's om de Bugaboo op te halen en het logeerbedje. De Bugaboo hebben we met z'n tweetjes in elkaar gezet met de handleiding erbij en hebben zo "Alexje en Maximaatje" gespeeld, want die hebben er ook een. Ben benieuwd of hun de Bugaboo ook zelf in elkaar hebben gezet of dat ze dat hebben laten doen... 's Avonds weer oefenweeën (???) en toen kreeg ik het opeens op de heupen: "Ik MOET NU wassen en strijken!" Alle lakentjes, dekentjes, hydrofiele luiers, kleertjes etcetera etcetra, alles werd in de machine gestopt en ik heb tot maandag staan strijken, inruimen en ook de tas voor het ziekenhuis is klaar gezet. Als het nu komt dan moet ik nog naar het ziekenhuis dus het kan maar vast klaar staan!

Zondag 28/12: Mijn ouders kwamen rond koffietijd en m'n moeder heeft me nog wat geholpen met het wiegje en het ledikantje goed op te maken en spulletjes uit te zoeken. Daarna met z'n vieren een broodlunch en daarbij kreeg ik weer steken. 's Middags toen het weer opklaarde even naar het natuurgebied geweest welke 5 minuten rijden van ons huis ligt. Even tussen de schapen rondgelopen. Maandag 29/12: Vandaag het Gracco-logeerbedje weer omgeruild, ze hadden de verkeerde meegegeven. Een blauwe met ruitjes (bluuuuuuuh, STOM!) en alleen de zijkanten van net. We hadden een grijze effen met rondom net besteld. Zo kan ik de baby deze zomer ook lekker buiten op een schaduwrijk plekje zetten met een klamboe erboven, dan is het bedje ook een soort van buitenbox. Verder op zoek naar een nieuwe strijkplankovertrek van Brabantia, ik heb een hele brede plank en die was nergens op voorraad. Morgenochtend ook maar even hier in 's Gravendeel kijken. De drukkerij gebeld met het verzoek nog maar 25 kaartjes extra te bestellen. Ik had er 150 besteld maar met het schrijven van de enveloppen raakte ik daar al door heen. En zo krap zitten is natuurlijk ook niet lekker. Ook heb ik de lijst nog even aan onze ouders/broers/zussen gegeven om te zien of we niemand vergeten zijn. Vandaag bij het bejaardencentrum een ondersteek opgehaald (lekker charmant ding...) en klossen voor onder bed. Als je met die spullen naar buiten waggelt VOEL je je ook nog eens een bejaarde! VRESELIJK! De klossen hebben we vanavond onder bed gezet dus nu maar hopen dat we vannacht niet uit bed rollen! Het is géééééén gezicht! Ik lig al met tien kussens in bed en zo ben ik helemaal "prinses op de erwt"!

Week 35 - 16-12-03 / 22-12-03

TOP

Baby: Je baby zal zich nu waarschijnlijk wat rustiger houden in je buik, af en toe zul je nog een been of arm zien uitpuilen maar verder is hij energie aan het opbouwen voor de grote onbekende reis. De verloskundige zal nu willen weten hoe de baby's ligging is. Als het niet naar wens ligt zal ze het proberen te draaien. Sommige liggingen kunnen risico's met zich meebrengen, dus als ze niet zeker is van haar zaak zal ze een echo laten maken. Je baby is volop bezig met zijn vetlaag verder op te bouwen. De baby is nu 44 cm en weegt al 2500 gram.

Moeder: Je baarmoeder bereikt haar hoogste punt, dat wil zeggen dat je maag en longen steeds minder plaats hebben. Je kan dan ook last hebben van maagzuur en/of kortademigheid. Als de baby nu besluit te komen dan zul je in het ziekenhuis moeten bevallen, de longetjes zijn nog niet sterk genoeg om geheel op eigen kracht te werken. Je baby zal dus in de couveuse moeten. Je hebt nu waarschijnlijk eindelijk zwangerschapsverlof: geniet daar goed van. Probeer zo veel mogelijk uit te rusten voordat de klus begint, want als je uitgerust aan de bevalling begint ben je ontspannener. Hiervan heb je ook na de bevalling profijt. Je kan ‘s nachts meer kramp in je kuiten krijgen, dus een extra kuitmassage kan geen kwaad. Een extra glas warme melk wil ook nog weleens helpen, omdat de kramp vaak te maken heeft met kalkgebrek.

Deze week erg verkouden en dat valt niet mee met de kortademigheid die ik door de zwangerschap al heb. Kerstkaarten (huh? is het binnenkort kerst dan???) Tja normaal ben ik altijd één van de eerste die daarmee klaar is maar nu denk ik alleen aan geboortekaartjes, dus iedereen die me een kerstkaart stuurt krijgt er netjes één terug maar dan vindt ik het wel welletjes dit jaar. Ik heb wat postzegels voor de geboorte en voor de kerstkaarten alvast in huis gehaald en dat was al 70 eurootjes... dusse... het moet maar even zo. Want daarmee ben ik er nog niet. Afgelopen donderdag de laatste werkdag gehad. Mireille, m'n vervangster had een schitterend boeket bloemen geregeld en een ERNORME taart waarop met chocola was geschreven: "De laatste loodjes wegen het zwaarst, succes je collega's"... Dat werd dus janken!

De nacht er op weeënactiviteit gehad, of het nu oefenweeën of indalingsweeën waren weet ik niet. Ik dacht in ieder geval om half 4 en om half 6: "Kanonnen! Wat een pijn!" Maar daarna niets meer gehad.

Zaterdag verjaardag van Wesley in Apeldoorn en daarna een kerstdiner in Amersfoort van de werkgever van Guido. Guido neemt dit jaar afscheid en gaat voor een ander bedrijf werken vanaf 1 januari. Ik had m'n buik in een oude glitterjurk gehesen in combinatie met een zakelijk zwart pak en zo leek de buik wel een kerstbal! Iedereen reageerde trouwens enthousiast op m'n outfit waardoor je vanzelf nog iets meer gaat stralen. We hebben thuis bij de kerstboom er trouwens nog een foto van gemaakt. Als deze klaar is zal ik hem hier nog plaatsen. De directeur had nog een hele tas met babycadeautjes voor ons! Natuurlijk zit Antoinette hier ook achter en haar bedanken we dan ook hartelijk voor de leuke cadeaus. Op zo'n moment voel je je wel heeeeeeel bijzonder!

Afgelopen zondag is Tim geboren dus Natascha van zwangerschapsgym heeft het er op zitten. Ze is de tweede van de groep van 12 vrouwen die een baby heeft. Ze belde me maandag met veel trots in haar stem op met de mededeling dat ze moeder was. Ik ben erg blij voor d'r dat het allemaal goed is verlopen.

Maandag 22 december (8 maanden zwanger!) De laatste zwangerschapsgym gehad. Nu is alles wel erg definitief aan het worden! Voor iedereen is het nu afwachten wat komen gaat, spannend hoor!


Week 34 - 09-12-03 / 15-12-03

TOP

Baby: Deze week zijn de nageltjes van de vingertjes tot het puntje doorgegroeid en ook de teennageltjes zijn volgroeid. Verder traint de baby al de spieren en ademhaling extra goed want het wil straks echt graag zelfstandig kunnen functioneren. Je kindje is bijna klaar voor de start. De niertjes werken, en de longetjes zijn bijna rijp. Heeft je kindje besloten om lekker rechtop te blijven zitten in je buik dan kan het zijn dat de verloskundige deze week gaat proberen het kindje te draaien. Een stuitligging maakt de bevalling moeilijker. Je baby's huidje wordt steeds soepeler en roziger. Hij knippert met zijn oogjes en kan licht en donker al goed onderscheiden. Hij drinkt vruchtwater, wat goed is voor de ontwikkeling van z'n maag en darmen. Je baby is nu ca. 43 cm en 2200 gram.

Moeder: Je krijgt het nu in de nachten zwaar. Je bewegingsvrijheid wordt flink beperkt en slapen op je buik of rug is nu niet meer zo gezond. Door de druk van de baarmoeder vermindert de bloedtoevoer naar de kleine. Probeer zoveel mogelijk op je linkerzij te slapen met een kussentje in je rug, tussen je benen en onder je buik. Je borsten bereiden zich voor en misschien komt er nu ook al wat vocht uit je tepels; dit is voormelk. Het kan zijn dat je rond deze tijd indalingsweeën voelt. Je baby is aan het indalen in het bekken en de baarmoeder kan daarop reageren met extra samentrekkingen. Dit uit zich in de vorm van een harde buik of een trekkende pijn in de onderbuik. Wees gerust, dit hoort er allemaal bij en houd niet in dat je bevalling is begonnen. Probeer nu wel te letten op je bekkenbodemspieren, het kan zijn dat je soms wat urine begint te verliezen. Dit komt omdat je bekkenbodemspieren aan het verslappen zijn door het gewicht van je kindje dat er op drukt. Probeer je spieren wat te trainen, want ze krijgen het straks tijdens de bevalling nog zwaar te verduren.

Op woensdag 10 december naar de mondhygiëniste geweest. Ze was best tevreden met de gang van zaken. Vrijdag 12 december naar de tandarts en Bart-Jan heeft bij de achterste kiezen "contactpunten" gemaakt zodat het eten niet direct de "pockets" in schiet. Hij bood me verdoving aan (want dat is niet schadelijk voor ons kind) maar die heb ik afgewimpeld omdat ik in principe zonder medicijnen de zwangerschap wil doorstaan. En nu is het ook zonder verdoving gelukt.

Daarna naar Stephanie / Herold / Ivan / Aimee geweest. (Ivan riep: "zit die baby nu NOG in je buik?") Natuurlijk gingen we (Guido was mee want die moest ook naar de tandarts) weer met een vervolgset babyuitrusting de deur uit. :-) Daarna even naar m'n collega René v/d Beld geweest want zijn vrouw is een paar weken geleden van "een wolk van" een dochter bevallen. Ook dit meisje is weer een prachtkind! Lekker gezonde wangetjes en een parmantig kinnetje! Als we zo om ons heen kijken worden er alleen maar meiden geboren afgelopen jaar dus statistisch gezien zou die van ons dan een jongen moeten zijn. We wachten af! Daarna in Apeldoorn een kerstboom (Noorman) gekocht en een kleintje erbij voor buiten naast de voordeur. De bomen zijn in Apeldoorn veeeeeeeeeeeeeel mooier en veeeeeeeeeeeeel goedkoper dan in het westen.

Verder kan ik nog steeds nauwelijks opstaan als ik lang heb gezeten, het stuitje is "killing me" en de nachten zijn heel erg onrustig. Ik lig gewoon niet lekker meer dus constant wakker en omdraaien en anders liggen en... en... en... GEK wordt ik ervan! Ook nog steeds last van zuurbranden, ik zie gewoon tegen eten op. :-( Nu heb ik tijdens de laatste maanden zoveel vet gekweekt dat ons kind zelfs zonder eten genoeg moet hebben.... Tja, dit zullen de beruchte laatste loodjes wel zijn. Ik voel me net een gestrande walrus. En toch is het ook weer heel bijzonder en leuk om zo'n wezentje in je lijf te hebben woelen. Het is wel "dubbel" allemaal hoor! Als ik 's nachts niet kan slapen dan maak ik contact met hem/haar en liggen we lekker samen "tikkertje" te spelen. Da's weer heel erg leuk natuurlijk! We beginnen nu ook wel heel nieuwsgierig te worden naar dit wondertje! Nog even een paar weekjes wachten! :-)

Maandag 15 december had ik eerst zwangerschapsgym en daarna kwamen er nog wat a.s. pappa's waaronder Guido om een paar soorten bevallingen te zien op video. Wij (de meiden) zaten elkaar aan te kijken van "Nee he? Kunnen we nog terug?" Maar filmpje naar filmpje begon het gegiechel zich meer in gelach te ontwikkelen en ook de mannen deden vrolijk mee met de soms toch wel hilarische beelden en piepstemmetjes van die vrouwen. (Het is toch eigenlijk ook niet meer van deze tijd meer zo'n bevalling, kunnen we het programma niet ergens dowloaden van het web???) Daarna zijn we (van Dordrecht) doorgereden naar Puttershoek alwaar we om 20:50 een afspraak met de verloskundige hadden. Dit keer hadden we 1 van de andere 5 verloskundigen, een Zweedse dame die ik nauwelijks kon verstaan. Aj, als zij me helpt met bevallen dan hoor ik vast niet wat ze zegt... of zou het komen omdat ik nu snotverkouden ben? Bloeddruk was wat aan de hoge kant voor mijn doen: 140/80, kwam vast door die bevallingsfilmpjes! Het hoofdje lag mooi naar beneden. De Hb-waarde was 7,0 dus voor mijn doen best o.k. Suiker was al geprikt op m'n werk: 5,9 nuchter en na twee uur 5,8. Gewicht 95 kilootjes... Nog een receptje voor Losferon (staaltabletten) en Regla pH (zuurbranden) meegekregen want deze waren weer op. Over twee weken mag ik weer komen.

Trouwens... best grappig: als de verloskundige aan m'n buik zit te wroeten om te voelen hoe het kind ligt blijft het muisstil liggen en zodra ik weer in de auto zit gaat het weer door met gymnastieken. Zo van: "Ik kende die handen niet, wie was dat?".

Week 33 - 02-12-03 / 08-12-03

TOP

Baby: De donshaartjes waarmee je baby bedekt was beginnen nu langzaam maar zeker te verdwijnen. De haartjes komen in het vruchtwater terecht, evenals de losgelaten huidcellen en propjes huidsmeer. Je kindje drinkt dit en ontwikkelt daarmee de maag en darmen. De verloskundige zal proberen om alvast te voelen of de baby in de juiste houding gaat liggen. Het kan zijn dat de baby z'n besluit nog niet genomen heeft, maar ze zal het vanaf nu in de gaten gaan houden. Normaal gezien ligt je baby nu met zijn hoofdje naar beneden, klaar om geboren te worden. Hij heeft niet veel plaats meer, zodat zich nu nog omdraaien quasi onmogelijk is. Men veronderstelt dan ook dat hij zo zal blijven liggen tot aan de bevalling. De piepkleine pupillen reageren vanaf nu echt op licht en donker. Je baby is nu ca. 41 cm en weegt ca. 2000 gram

Moeder: Gedurende je zwangerschap zul je tussen de 10 en 14 kilo aankomen. Overgewicht is niet goed voor je bloeddruk en gewrichten. Let op wat je eet, vermijd de snackbar en kies voor magere producten. Hebben jullie het geboortekaartje al uitgezocht, dit is een mooie periode om dat te gaan regelen. Ga aan het einde van de dag eens lekker met je voeten in een badje zitten, want dit ontspant en gaat gezwollen voeten tegen. Als je erg veel last hebt van gezwollen voeten zeg dit dan even tegen je verloskundige. Je bloeddruk zou namelijk te hoog kunnen zijn en als je daarbij ook nog ineens heel veel aankomt, zou je zwangerschapsvergiftiging kunnen hebben. De placenta werkt dan minder goed, en dat is gevaarlijk voor je baby. Je komt in dat geval onder behandeling van een gynaecoloog.

Op woensdag 3 december weer glucose geprikt bij de Arboverpleegkundige van de Shell. Toch wel handig! Het was nuchter 5,9 en na 2 uur 5,8. Dat betekend dat het in ieder geval wat stabieler is en niet zo schommelt.

Verder is deze dag de dochter van Jules en Petra geboren! Ze heet Donna en alles zit er op en er aan! We zijn erg blij voor hun!!! Onze kinderen zullen dus hooguit 10 weken (misschien maar 6 weken) van elkaar verschillen en dat is natuurlijk hardstikke leuk!

Zaterdag hebben we de dochter van Jules en Patra mogen bewonderen. Ik werd er helemaal emotioneel van... woorden schoten me te kort. Zondag is de dochter van Maxima en Alexander geboren maar al die heisa om "het mooiste" kind... poeh, onzin zeg! Donna van Brakel is veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel mooier!

Zondag zijn David-Jaap en Simone met hun 1-jarige David op bezoek geweest. Dit was met zo'n kruipend kind over de vloer de ultieme test om te kijken of ons huis een beetje kinderveilig is. Niet dus... Davidje trekt zich op aan het computerscherm en de tv-steun en opent alle keukenkastjes! Oeps! En daar zit alle schoonmaakmiddelen in en de lage stopcontacten hebben ook nog geen kinderveilig stopje... toch maar snel wat aan doen met al die baby's in de vriendenkring!

Maandag kwam o.a. m'n zus met haar oppaskindje Gino. Gino is alweer twee en dat is alweer een stukje gemakkelijker in huis. Hij kruipt niet meer over de vloer en luistert erg goed.

Maandagavond twee uur zwangerschapsgym gehad. De a.s. pappa's moesten dit keer ook mee. Dit was vooral een informatieavond en we konden veel vragen stellen. Natuurlijk werd er ook veel gelachen want o, o, o, wat onwetend ben je soms! Maar de lerares kon alles prima uitleggen en zo gingen we met een hoop zekerheid voor de bevalling weer naar huis. Dat klusje gaan we gewoon klaren!

Week 32 - 25-11-03 / 01-12-03

TOP

Baby: De baby ziet er nu echt al lekker mollig uit. Als de verloskundige merkt dat hij iets te mollig is geworden kan ze onderzoeken of je geen zwangerschapssuiker hebt. Je bloedsuikerspiegel is dan te hoog en de baby moet op dieet. De baby gaat nu ook al enigszins in de houding liggen waarin het wordt geboren dus zakt het steeds een beetje dieper in de bekkenbodem.De ruimte in je baarmoeder wordt steeds minder waardoor de "speelperiode" nu wel ten einde is. Je kindje is nu ca. 40 cm en weegt 1800 gram.

Moeder: Zeker aan het einde van de zwangerschap is het belangrijk de bekkenbodemspieren te oefenen. De druk van de baarmoeder kan nu zo groot worden dat je urine zou kunnen verliezen en dat is natuurlijk niet prettig. De spier die je spant om je plas op te houden moet je zien te trainen. Doe alsof je je plas ophoudt en wissel dit af met de spier te ontspannen. Hier zal je ook na de geboorte profijt van hebben. Hou je vocht vast? Soms zijn je voeten aan het eind van de dag zo opgezet dat je je schoenen niet meer past. Probeer regelmatig even te rusten maar blijf wel goed in beweging, dit helpt namelijk een vlotte doorbloeding. Blijven je enkels zo dik, neem dan contact op met je huisarts of verloskundige want je bloeddruk kan te hoog zijn.

Lekker dan... nog steeds geen goed werkend domein... Baal als een stekker maar echt veel tijd kan ik er ook niet aan besteden. 's Avonds erg moe en als er dan even een opleving is wordt er deze week druk gewerkt aan de CD-hoes van The Backbones (zie ook www.thebackbones.com)

Op 1 december weer naar de verloskundige geweest. Gewicht is gelukkig nauwelijks toegenomen. Wel het advies gekregen om nog even glucose te prikken. Bloeddruk was 120/70 dus o.k. Ik heb m'n trouwring om m'n ketting gehangen. Ik kreeg hem bijna niet meer af, dus uit voorzorg maar afgedaan. En dat terwijl we een maand getrouwd zijn! Schande toch?

Week 31 - 18-11-03 / 24-11-03

TOP

Baby: Je baby ziet er nu al helemaal kant en klaar uit maar toch is het beter als het nog even in jouw veilige baarmoeder blijft. Je baby zou zich buiten de baarmoeder nog niet warm kunnen houden, en ook zijn weerstand is nog niet voldoende opgebouwd. Dit maakt je kindje kwetsbaar voor infecties. Mocht het toch zo zijn dat je kindje nu geboren wordt, dan is hij wel levensvatbaar maar moet direct de couveuse in. De bewegingsvrijheid van de kleine wordt steeds minder en de salto's die hij een paar weken geleden met gemak maakte worden steeds moeilijker. Dit betekent uiteraard niet dat het minder schopjes en porren uit zal delen, want zo gemakkelijk laat de baby zich z'n plek niet ontnemen. Je baby ziet er al molliger uit. De donshaartjes en vernix beginnen vanaf nu langzaam aan te verdwijnen. In de luchttakken van zijn longen vormt zich een cellenlaag, die een bepaald vocht gaat afscheiden. Dat vocht zal ervoor zorgen dat de longetjes niet inklappen, als je baby voor het eerst ademt na zijn geboorte. Je baby is nu 39 cm groot en weegt 1500 gram.

Moeder: Probeer in deze periode goed op je houding te letten, je rug kan je anders parten gaan spelen. Door het extra gewicht kun je gaan overhellen, probeer je bilspieren aan te spannen en je schouders naar achteren te houden bij het staan en lopen. Als je je in deze laatste fase van de zwangerschap te druk maakt zul je dat merken aan de banden die tussen je baarmoeder en buikwand zitten. Die kunnen echt flink pijn gaan doen, omdat er inmiddels nogal een gewicht aan hangt. Hou je rug zo recht mogelijk - zeker niet hol, en uiteraard zijn goede schoenen ook erg belangrijk. Doe het een beetje rustiger aan. Dat geldt natuurlijk ook voor je werk!

Op woensdag 19 november heb ik m'n glucose laten prikken. Aangezien dit 's morgens eerst nuchter en dan twee uur later niet nuchter moest gebeuren zou ik een halve dag kwijt zijn als ik daarvoor naar het ziekenhuis moest. Gelukkig is er op m'n werk een goede medische dienst en konden zij ook prikken. Nu heeft me twee keer prikken nog geen 5 minuten gekost, da's lekker, want dan kunnen we fijn doorwerken zonder ons schuldig te voelen. Gehalte was 6.1 en later 5.6, dus ietsje aan de hoge kant maar m'n lichaam hersteld na een boterham netjes. Even 1 december afwachten wat de verloskundige verder zegt.

Vrijdag 21 november zijn de vitrage en gordijnen geleverd en opgehangen door de plaatselijke woninginrichter hier "op" 's-Gravendeel. (Ik ben geneigd nog steeds "in" te zeggen als Apeldoornse... hier zeggen ze "op" omdat het een eiland is.)

Deze week last van zuurbranden en heeeeeeeeeeel erg last van m'n stuitje. Voelt onwijs "beurs" aan en ik kan nauwelijks nog opstaan van een stoel. En is het het stuitje niet dan m'n rechter heup wel... Goh, ik wordt echt een oud wijf zeg! Maar we hobbelen maar gewoon door zonder te veel te zeuren. Daar schiet je toch niets mee op en ik ga er van uit dat al die kwaaltjes als sneeuw voor de zon gaan verdwijnen. Dat kan al over 8 weken zo zijn! (of 12... mmmmmmmmmmmm)

De kleine port en duwt flink, m'n hele buik gaat soms heen-en-weer! Het wordt steeds krachtiger. Leuk hoor!

Verder is sinds afgelopen woensdag m'n domein www.roelinda.com gejat! Gewoon gehacked door een Amerikaanse instantie die er een stomme portal op heeft gezet. Nu heb ik dus m'n homepage niet in de lucht en kan ik geen e-mail ontvangen of versturen. Da's flink balen! Heb afgelopen vrijdag de hele dag met Lycos aan de telefoon gehangen maar geen steek verder gekomen. Nu ga ik a.s. maandag hier weer mee verder want dit verhaal moet toch gewoon voor alle trouwe lezers te lezen zijn? Ik ga dus maar gewoon door met het up-daten van m'n homepage, ook al ziet geen hond het... (Grrrrr...)

Deze hele week zijn Guido en ik druk geweest met muziek - videofilmpjes - cd-hoesjes e.d. voor "The Backbones". Ook een videoclipje gemaakt welke naast de MP3-tjes te beluisteren, te bezichtigen en te downloaden zijn op de volgend locatie:

http://www.thebackbones.com/start_promocd.html

Hopelijk ben ik snel weer in de lucht!


Week 30 - 11-11-03 / 17-11-03

TOP

Baby: De meeste baby's liggen al met hun hoofdje omlaag, is dit nog niet het geval maak je dan geen zorgen. Je baby heeft nog zeker 2 weken lang voldoende ruimte om zich andersom te draaien. Je baby maakt momenteel behoorlijke spurten. Hij is nu alweer 38 cm en weegt ca. 1300 gram.

Moeder: Af en toe kun je een harde buik (soort wee) hebben, deze zijn normaal en masseren je baby. Rond deze periode kun je geplaagd worden door brandend maagzuur. Dit komt omdat je baarmoeder steeds hoger gedrukt wordt en zodoende de ingang van de maag minder goed afsluit. Probeer koffie thee en sinaasappelsap te vermijden. Een oplossing kan zijn een glas lauwe melk. Probeer te gaan slapen met een extra kussen. Als dit niet helpt overleg dan eens met je huisarts of verloskundige, maar ga niet op eigen houtje medicijnen innemen.

Deze week nog steeds heel erg last van zuurbranden. OK, ik heb er een drankje voor maar ten eerste moet je dat goedje in de koelkast bewaren (lekker handig als je niet thuis bent, vooral afgelopen vrijdag met meeting in Brussel waarbij je ook nog eens extra lang van huis bent) en ten tweede wil ik ook niet te veel innemen want het is en blijft een medicijn. M'n buik voelt heel erg strak aan, alsof de baby erg groeit en m'n velletje het tempo niet bij kan benen. 's Avonds vooral een keistrakke buik en zuurderig gevoel aan de banden. Drukproef van de geboortekaartjes = binnen en o.k. ik heb de enveloppen al meegekregen dus kan ik alvast beginnen met het schrijven van adressen en het plakken van postzegels.

Afgelopen zaterdag (15-11) het hemeltje in elkaar genaaid (= dezelfde stof als de vitrage) m.b.v. m'n ouders en het is heeeeeeeel mooi geworden. De vitrage en overgordijnen worden vrijdag 21-11 bezorgd en opgehangen. Wordt vast en zeker ook fantastisch! Guido is de hele week 's-avonds in de studio geweest voor opnamen van de Promo-CD van The backbones. Alle 8 liedjes staan ook op de webpagina voor diegenen met snelle computers en internetverbindingen: http://www.thebackbones.com.

Zaterdag hebben Jules en Guido de boel afgemixt en toen ik Guido kwam ophalen heb ik nog even met Petra de buiken ontbloot zodat we samen de buiken konden vergelijken. Zij loopt 8 weken voor, maar onze buiken zijn ongeveer even groot! (Nu schelen Petra & ik ook "een kop" en Jules en Guido ook... dus waarschijnlijk niet helemaal gek...)

Maandag 17 november naar de verloskundige geweest. In drie weken (inderdaad) gegroeid van 87.0 naar 93.4 Kg. OEI! Ze adviseert me even bloed te gaan prikken om zwangerschapssuiker uit te kunnen sluiten. Alleen voor de zekerheid, want ze gelooft niet dat er iets aan de hand is. Ik ben nu 30 weken zwanger en het voelt bij haar wel een beetje als 31 of 32 weken maar niet bijzonder overdreven meer zodat je suiker zou verwachten. Ze zei dat ik gewoon niet op een kleine baby moest rekenen! Bloeddruk was prima 120/65. Over twee weken mag ik weer komen, als ik deze week bloed laat prikken heeft ze met de volgende afspraak de resultaten binnen. (Bloedprikken van glucose nuchter daarna pas eten en dan nog een keer bloedprikken van glucose twee uur na eerste keer)

Week 29 - 04-11-03 / 10-11-03

TOP

De baby: Wist je dat je baby nu al een eigen karaktertje heeft? Er zit een duidelijke regelmaat in zijn bewegingen, heeft een eigen dag en nachtritme (die weleens volledig van die van jou kan verschillen) maar ook de manier van trappelen zul je waarschijnlijk al heel goed herkennen. De verhouding tussen je baby's hoofd en zijn lichaam zijn nu beter. Hij vult je baarmoeder al bijna helemaal. Je baby is nu ca. 36,5 cm en 1100 gram

Moeder: Waarschijnlijk ben je rond deze periode al flink wat aangekomen, maar hoe is dat nu eigenlijk verdeeld? Een gemiddelde baby weegt bij zijn geboorte 3400 gram. Maar waarschijnlijk ben je meer aangekomen. Dit mag je er nog eens bij rekenen tot aan je bevalling: Placenta en vliezen - 650 gram Vruchtwater - 600 gram Baarmoeder - 1000 gram Borsten - 800 gram Bloed - 1000 gram Extra vettoename - 3500 gram Vocht - 1500 gram

Deze week na iedere maaltijd hondsberoerd van het zuurbranden. Verder rusteloze nachten en de roze wolk is ver te zoeken. Toch blijft iedereen tegen me zeggen dat ik er goed / stralend uitzie. Snap dat niet... ik zie in mezelf alleen een "dik-vet-zeurderig-olifanterig-chaggerijnig-nijlpaard". Waaaaaaaaaaaaaaaar is de roze wolk? Na 10 minuten stofzuigen moet er 15 minuten gerust worden. Middagdutjes zijn favoriet, maar dat kan helaas niet altijd. Alles wat niet standaard is kost meer moeite. Ik ben een oude zeur.

Gordijnen zijn nog niet bezorgd/opgehangen. Had ik deze week al wel op gerekend, maar ach, tijd zat.

Vrijdag zou de drukproef klaarliggen van het geboortekaartje, helemaal vergeten op te halen maandag 03/11, (vrijdag was ik in Apeldoorn) stom hè?

Vrijdag 7 november een afspraak bij de tandarts. Ik heb last van "pockets" van hier-en-daar 8 mm. diep. Bij gezond tandvlees ga je tot 3 mm. Je hebt een probleem bij 5 mm. Op 10 december heb ik weer een afspraak bij de mondhygiëniste, Bart-Jan (de tandarts) wil me dan gelijk de vrijdag erop in z'n praktijk hebben zodat hij misschien wat aan de pockets kan doen. Verder kan ik vaste klant worden bij de mondhygiëniste want door m'n zwangerschap heeft m'n tandvlees zoveel te lijden gehad dat ik minimaal drie keer per jaar daar heen moet. Ben ik lekker mee dan!

Week 28 - 28-10-03 / 03-11-03

TOP

De baby: Vanaf nu begint de baby onderhuids vet te krijgen. Is hij nu nog erg mager om te zien, de komende weken verandert dat en krijgt hij langzaam maar zeker een vetlaagje. Ook de botten van de baby beginnen te veranderen. Tot nu toe was het vooral kraakbeen, maar dit begint nu langzaam te verbenen en sterker te worden. Vanaf 28 weken heet een geboorte een premature geboorte. Nog steeds een geboorte met heel veel risico's, maar de kansen voor de baby stijgen nu snel. Het hoeft niet gezegd te worden dat het veel beter is als de baby nog minimaal 9 weken bij je blijft. Vanaf nu groeit de baby gemiddeld met 200 gram per week. De verhoudingen van je kindje zijn nu ongeveer zoals bij de geboorte, voorheen was het hoofdje veel te groot in verhouding met het lijfje. Je kindje gaat nu smaakpapillen krijgen, het heeft daar echter nog niets aan want het vruchtwater dat hij drinkt is smakeloos. Is het je al gelukt om contact met je kindje te krijgen? Je kindje is nu ca. 35 cm en weegt ca. 900 gram

Moeder: Het kan nu zwaar beginnen te worden, vooral als je hele dagen werkt en zwaar lichamelijk werk hebt kan je wat extra klachten krijgen. Harde buiken komen in deze periode voor. Een harde buik kenmerkt zich door het heel hard worden van je baarmoeder, maar het doet geen pijn (of een heel klein beetje). Een paar keer per dag een harde buik is heel normaal, maar heb je ze meerdere keren per uur, dan is dit echt een teken van lichaam dat je te druk bent. Heb je harde buiken en vertrouw je het niet, ga dan even rustig liggen. Leg een warmwaterzak tegen je buik aan en blijf een half uurtje liggen, als de harde buiken dan afnemen, dan is het goed. Blijven ze gewoon doorgaan, neem dan contact op met je verloskundige of arts. Ook pijn in de onderrug of in het bekken kan voorkomen. Het is belangrijk om een verschil te maken tussen "gewone" rug- of bekkenpijn en bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit. Heb je lage rugpijn die uitstraalt naar je benen, doet het de hele dag pijn of op bepaalde momenten. Dit zijn allemaal belangrijke kenmerken of het een pijn is die er min of meer bij hoort of dat er iets meer aan de hand is.

Maandag 3 november voor het eerst de zwangerschapsgymnastiek gevolgd. De eerste had ik dus gemist omdat ik het pand niet kon vinden. (Stom!) Maar nu dus wel en ik heb eigenlijk wel een beetje moeten lachen om al die oefeningetjes hoor! Sta je daar met z'n allen op handen en knieën (als een hondje) met twaalf vrouwen met je heupen te wiegen als een krolse kat! Waaaaaahaaaaaaaaaaaaa.... oeps sorry, iedereen natuurlijk serieus behalve ikke... maar even m'n lachstuipen ingehouden tot ik thuis was.

Dinsdag 4 november ga ik na twee weken klussen in huis, jarig zijn, trouwen en zo weer aan het werk. Nog maar 7 weken naar kantoor... gek hoor, ik zie mezelf toch nog niet thuis zitten voor 5 maanden, maar dat zal wel komen... zeggen ze... (?)

Week 27 - 21-10-03 / 27-10-03

TOP

De baby: Dit is het moment waarop je baby voor het eerst zijn ogen opent. Zijn oogkleur is nu nog leigrijs, de definitieve kleur komt pas een paar maand na de geboorte te voorschijn. Het is deze week mogelijk om het eerste echte contact met je baby te maken. Maak met je hand een kommetje en beweeg hem langzaam over je buik. Na enige malen zal de baby je hand herkennen, hem gaan volgen en er lekker tegenaan kruipen. Dit contact maken is een proces dat je moet aanleren. Je kindje is nu ca. 34 cm en weegt ca. 800 gram

Moeder: Het zou kunnen dat je nu echt onbedwingbare eetlust begint te krijgen. De meest vreemde combinaties kun je verzinnen waar anderen vreemd van opkijken. Je mag hier best een beetje aan toegeven, maar let er wel op dat je niet al te vet gaat eten, want dit is voor jezelf en voor de baby niet echt gezond. Vanaf nu zou je ook al menstruatie-achtige pijn kunnen krijgen, waarbij je buik een beetje hard aanvoelt. Dit is een hele zwakke voorwee. Hopelijk is het jou niet overkomen, maar sommige vrouwen hebben bekkeninstabiliteit. Bekkeninstabiliteit (Symfysiolyse) is een bekkenprobleem dat kan ontstaan tijden de zwangerschap of bevalling. Ons bekken bestaat uit 3 botten die met elkaar zijn verbonden door de bekkenbanden. Onder invloed van de hormonen wordt het kraakbeen en de banden slapper gemaakt. Als dit te vroeg gebeurt, dan worden de banden slap en wordt het bekken instabiel. Je gaat waggelend lopen en de banden raken overbelast. Neem contact op met een oefentherapeut of fysiotherapeut. Oefeningen kunnen je helpen, hoe je kan leren je andere gewrichten te gebruiken zonder de banden te overbelasten.

Maandag 27 oktober, 11:30 uur naar de verloskundige geweest. Alles weer goed bevonden. We (want Guido was erbij) hebben een filmpje gemaakt van het luisteren naar de hartslag! De bloeddruk was 120/75 en gewicht 87 kg. Gelukkig, deze drie weken maar 1 kilootje erbij. Urine is gecontroleerd op suiker en eiwitten en was goed. Hb-waarde eindelijk omhoog: 7,3 (was 5,8)! Dus staalbruistabletten (Losferon) blijven we innemen iedere ochtend want die helpen goed. Verder heb ik een receptje meegekregen tegen het zuurbanden (Regla PH suspensie). Dat moet 's avonds ingenomen worden.

En maandagavond begon de zwangerschapsgymnastiek om 19:00 uur. Ik heb echter tot 19:30 naar de straat gezocht in Dordrecht (ben ik dus niet bekend) en ik was iedere keer warm maar kon het niet vinden. Toen ik het eindelijk had gevonden kon ik het nummer niet vinden. En toen was het 19:45. Ben teruggereden naar huis en heb daar een potje zitten grienen...

Woensdag 22 oktober werd ik 31 jaar en waren we precies een half jaar zwanger (22 april - 22 oktober). Ook zijn we die dag getrouwd. (Zie hiervoor " Getrouwd" in de menubalk). We hebben die dag met ouders, broers en zussen met diens partners en kinderen doorgebracht. Afgelopen zaterdag hebben we een feestje gegeven voor een paar selecte vrienden.

We zijn de hele week verder vrij geweest van ons werk en hebben de kinderkamer helemaal geschilderd, de meubels zijn klaar en de vitrage & gordijnen zijn opgemeten. Deze worden over een week of 2-3 geleverd en opgehangen. Zwangerschapskwaaltjes deze week: nog steeds last van zuurbranden ('s avonds vooral beroerd) en snel vermoeide onderrug, heupen, benen en brandende voeten.

Contact met de baby: De baby is een lekkere woelwater en houdt meerdere malen per dag een feestje in m'n buik. Als ik m'n hand op m'n buik legt zwemt hij/zij er direct heen, na verplaatsing van de hand verplaatst hij/zij zich ook. Zo hebben we op stille momenten veel contact samen. En dat is een heel bijzonder gevoel!

Week 26 - 14-10-03 / 20-10-03

TOP

De baby: De huid van de baby is volledig ondoorzichtig geworden. De vertakkingen van de luchtpijp worden nu al gevormd, maar de longen zelf zullen pas helemaal klaar zijn na de geboorte. De baby reageert nu merkbaar op de hartslag van mamma. Als zij schrikt, zal de baby ook merkbaar wat onrustig worden. Het beweegt een stuk actiever dan in het begin en het gehoor wordt ook steeds sterker. De stem van je partner zal je kindje nu ook zeker herkennen. Rond deze tijd zullen de oogleden, die tot nu toe aan elkaar geplakt zaten , open gaan. Je kindje is nu ca. 33 cm en weegt ca. 700 gram.

Moeder: Als je last krijgt van spataderen: meld dit dan aan je huisarts, want het zou kunnen leiden tot trombose. Dit is gevaarlijk en je moet er op tijd bij zijn. Bij trombose ontstaat er een bloedstolsel in één van de aderen in het been, waardoor je bloed niet meer vrij kan stromen. Als je last krijgt van een gezwollen, warm aanvoelend been, bel je meteen je huisarts. Ook al zo'n ongelooflijke nestdrang? Het is leuk om te weten dat iedere vrouw hier vroeg of laat last van krijgt. Ineens moet die slaapkamer verbouwd worden of moet er nieuw tapijt in de woonkamer. En geduld? dat is er niet meer bij......alles moet het liefst gelijk gebeuren. Wees gerust, je bent niet de enige die hier last van heeft. Nestdrang is een heel normaal iets en heeft gewoon te maken met je dierlijke gevoelens om een veilig nestje voor je kleine te maken. De grootste sloddervos wordt ineens Mien Poets en de Flierefluiter een Huismus. Laat iedereen om je heen maar lachen om je nestdrang, het is gewoon een soort voorpret om je kindje te verwelkomen.

Dinsdag 14 oktober hadden we een informatieavond op de verloskundeafdeling in het Ikaziaziekenhuis in Rotterdam. Dit was het programma: 19.30 uur ontvangst met koffie 19.40 uur rondleiding afd. verloskunde 20:00 uur videopresentatie 20.20 uur koffie 20.30 uur gelegenheid tot het stellen van vragen aan verloskunde, gynaecoloog en verpleegkundige 21.00 uur afsluiting met een hapje en drankje Het eerste moment dat we de verloskamer in liepen, kregen we het spaansbenauwd. Altijd voorgenomen om een poliklinische bevalling te doen maar we zijn er nu uit: we doen het lekker thuis! (Tenzij er natuurlijk iets loos is, maar dat zien we dan wel weer, dan kun je alsnog op tijd in het ziekenhuis zijn!)

Zaterdag 18 oktober hebben we alle materialen in huis gehaald zodat we zondag en maandag konden gaan schilderen. We hebben nu twee weken vakantie en gaan de kinderkamer in orde maken. Daar hebben we allebei zin in! (nesteldrang?)

Nu (maandagavond 20 oktober) zijn alle muren gesausd, is er iemand langs geweest om de gordijnen op te meten (afgelopen vrijdag uitgezocht) en zijn we klaar met het schuurwerk van komode en ledikant. Ook al het één en ander in de kamer ingepakt. Het begint al te lijken! Kwaaltjes die me deze week beperken in m'n doen en laten: zuurbranden en zere (meestal rechter) heup.

Week 25 - 07-10-03 / 13-10-03

TOP

De baby: De beenderen worden steviger, waardoor je je baby harder zult voelen schoppen. Hij groeit iets minder vlug, maar wordt wel al wat dikker. Je baby is nu 32,5 cm groot en weegt zowat 650 gram. Je kindje heeft het heel erg naar zijn zin in zijn kleine beschermde omgeving. Het maakt koprollen door het vruchtwater dat het een lieve lust is. De uitdrukking in het gezichtje wordt steeds sprekender doordat de wenkbrauwen, wimpers en oorschelpjes helemaal klaar zijn. De onderhuidse vetlaag is alleen nu nog niet dik genoeg en je kindje ziet er nog een beetje doorzichtig uit, je ziet de botjes nog net door de huid heen.

Moeder: Voelde je eerst nog zachte bewegingen, je kindje heeft nu ontdekt dat stompen woelen en schoppen ook heel leuk is om te doen. In de auto zal je buik steeds meer in de weg zitten, weersta de neiging om de gordel af te laten.

Deze week vooral last van zuurbranden, ik ben 's avonds een potje beroerd daarvan! Verder merk ik dat de baarmoeder hoger is komen te liggen want het getrappel komt nu boven m'n navel uit. Vandaar waarschijnlijk ook m'n beroerdheid. Dus zowel een leuke als minder leuke ervaring.

Zaterdag 11 oktober zijn we naar de Jonge Gezinnen Beurs in Utrecht geweest. http://evenement.jongegezinnen.nl/ Daar hebben we ideetjes opgedaan voor de kinderkamer en we hebben een "Belly Warmer" gekocht.

Week 24 - 30-09-03 / 06-10-03

TOP

De baby: Het gehoor is nu volledig ontwikkeld en hij/zij begint op geluiden te reageren. Je baby is nog heel dun, maar wel al flink gegroeid. Hoewel zijn/haar voornaamste organen al voldoende ontwikkeld zijn, zijn zijn/haar longen nog onvoldoende rijp om je baby te laten overleven buiten de baarmoeder. Je baby is nu zo'n 32 cm groot en weegt 550 gram.

Moeder: Het gebruik van teveel zout kan een hoge bloeddruk veroorzaken, je lichaam houdt dan teveel vocht vast en dat merk je aan opgezwollen enkels en voeten. In deze periode heb je gemiddeld 3-4 glazen melk er dag nodig. Hou je niet van melk, dan kun je ook yoghurt, kwark of biogarde drinken. Je baarmoeder is nu zo groot dat hij boven je navel uitkomt.

Op 6 oktober weer voor controle naar de verloskundige geweest. Gewicht (oops again!) 86.0, bloeddruk 120/65. Over drie weken mag ik weer komen en dan gaan we de Hb-waarde weer eens prikken. Voorlopig staal-bruistabletten blijven nemen en ook foliumzuur. Vitamine C ook maar ik pers iedere avond een glas sinaasappelsap dus dat is ook voldoende. Alles verder O.K. de baarmoeder komt tot boven m'n navel en het hartje klopte en ik heb volop leven. Gewoon zo doorgaan dus!

We hebben een wipstoeltje (tegenwoordig heet dit "seater") gekocht van het merk Chicco in de kleur blauw en een badstandaard (zilverkleurig). Ook een magnetron-flessen-sterilisator maar die pastte niet in de magnetron, shit! Verder zijn we aan het oriënteren op een logeerbed en een luiertas. Tja, je kunt er maar druk meer zijn!

Sinds deze week gebruik ik in de auto een speciale zwangerschapsgordel. Dit beschermt het kind in m'n buik door de heupgordel van de buik weg te houden! En met een eventueel ongeluk of snel remmen kan dit het loskomen van de placenta voorkomen.

 

Week 23 - 23-09-03 / 29-09-03

TOP

De baby: Je baby kan nu iets beetpakken, zijn/haar andere handje of voetje. De oren beginnen nu hun uiteindelijke vorm te krijgen en je kindje kan nu steeds meer horen. Vanaf nu zou je baby ook al wat geluidjes kunnen horen en als je in je handen klapt zul je de baby voelen reageren. De kleine zal je stem eerdaags horen en herkennen. Draai ook eens wat rustige muziek. Het zal de geluiden na de geboorte zeker herkennen. Probeer eens een liedje te zingen en kijk of je kindje erop reageert. Het is gebleken dat als je iedere dag hetzelfde liedje zingt, je kindje dit ook na de bevalling herkent en er rustig van wordt. Je baby oefent zijn/haar longetjes, hij/zij ademt vruchtwater in en uit. Maar blijft ook veel bewegen, vaak reageert hij/zij al op aanraking of geluid. Je baby is nu 30 cm groot en weegt 500 gram.

Moeder: Je zou last kunnen krijgen van flinke wallen onder je ogen door te weinig rust, want de huid rond je ogen wordt losser. ‘s Nachts word je vaker wakker doordat je moet plassen en dat kan je gaan zien. Leg koude natte lapjes of schijfjes komkommer op je ogen als je vindt dat je er niet optimaal uitziet. Neem af en toe een stoombadje en gebruik een lekkere crème om de huid er beter uit te laten zien. Je zit ook beter in je vel als je weet dat je er goed uitziet. Je borsten zijn zich aan het voorbereiden op de komst van je baby. Het is heel normaal dat er nu al wat vocht uit je borsten komt. Het is nog geen melk maar een geelachtige, transparante vloeistof die colostrum wordt genoemd.

Het bewegen wordt steeds duidelijker. Ook Guido kan het aan de buitenkant van de buik nu voelen, tenminste, als hij er het geduld voor kan opbrengen een tijd z'n hand op m'n buik te leggen. Vaak begint het kindje namelijk pas weer te bewegen zodra Guido z'n hand heeft weggehaald, de kleine doerak! Verder af en toe een pijnscheut in combinatie met een harde buik. Verder vooral voor het naar bed gaan last van brandend maagzuur, wat een rotgevoel.

Week 22 - 16-09-03 / 22-09-03

TOP

De baby: Het kindje slaapt het grootste deel van de dag. Hij wordt in slaap gewiegd door de bewegingen van de moeder. Alleen als je iets eet merk je dat het wakker wordt, want de suikers die het ineens binnen krijgt zorgen voor een flinke energiestoot. Leuk om te weten is dat je kindje daarbij al een favoriete houding heeft. Deze houding is voor ieder kindje verschillend. Na de geboorte zal je kindje zich het lekkerst voelen in de slaaphouding die het tijdens de zwangerschap aannam. Er komt nu een laagje vernix op het babyhuidje, dit zal je baby's velletje beschermen tegen de langdurige inwerking het vruchtwater. Bij de geboorte is het meeste huidsmeer alweer verdwenen, het beetje dat overblijft helpt de tocht doorheen het geboortekanaal te vergemakkelijken. Je kindje is nu ca. 28 cm en weegt ca. 450 gram.

Moeder: Probeer zoveel mogelijk te ontspannen, en rust te nemen als je het nodig hebt. Niemand zal je raar aankijken als je ‘s avonds eens een keer geen zin hebt in bezoek. Verwen jezelf liever met een warme douche of een bad. Heb je ook al last van dat oergevoel dat je alles in orde moet gaan maken. Kleertjes worden ineens onweerstaanbaar, vooral die piepkleine pakjes. Koop echter niet teveel in de kleinste maat want je kindje zal er binnen 2 weken uitgegroeid zijn. Ga eens nadenken over waar en hoe je straks wil gaan bevallen, wil je thuis in je eigen omgeving of ga je toch liever naar het ziekenhuis.

Vrijdag 19 september 2003 We hebben weer een echo mogen maken. Het kindje ligt met het gezicht naar beneden en dat linke bolletje links is dus het hoofd. Rechts zie je de ruggewervel en ribbetjes. Het kindje past niet meer in z'n geheel op de foto. Als je deze foto met de vorige vergelijk zie je dat het kindje hier andersom ligt. Het heeft nog alle bewegingsvrijheid. En dat is aan het "geborrel" in de buik trouwens goed te merken. Het reageert trouwens sinds deze week ook op de wekker. Zodra de wekker gaat krijg ik me toch een getrap! Ha ha, nu ook al zo'n hekel aan dat ding? Ik ook hoor! De formaten (hoofdomtrek e.d.) gaf aan dat we 21 weken zwanger zijn en bijna 22. Mijn berekening klopt dus nog steeds: 21 weken en 4 dagen. Ze kon hem/haar niet meer in z'n geheel opmeten. De placenta ligt boven het kindje, iets links van m'n navel, als ze op m'n buik duwde met een vinger zag je dat op het scherm ook ingedrukt worden. Grappig is dat ik in de eerste weken -precies daar- iedere keer kriebeltjes had. Alles zit er op-en-aan en er is geen reden om te denken dat er iets mis is, we lopen keurig op schema.

We hebben trouwens NIET gevraagd wat het geslacht is, goed hè? We laten ons verrassen! (En dit is iets waar Guido trouwens heel goed tegen kan maar ik eigenlijk niet. Ik wil altijd ALLES weten!)

Affijn, hier de foto's van ons kindje:

En hier de rekensommetjes van de gynaecologe:

Nee, we zijn nog niet met de kinderkamer begonnen, ook al geloof je het niet als je onderstaande plaatjes ziet! De babykamer staat gepland voor de laatste twee weken van oktober, maar het kriebelt al om toch het een en ander te doen.

We hebben een box! www.bopita.com  

De cadeautjes-mand puilt al helemaal uit!

En allemaal lieve kaartjes omdat we zwanger zijn.

A.s. pappa is met het bedje bezig, deze moet koloniaal worden (zie kast)

A.s. mamma is met de geboortelap bezig

De kamer begint al flink vol te worden met spulletjes

De box en het kleed

Week 21 - 09-09-03 / 15-09-03

TOP

De baby: Nu heeft je baby nog alle ruimte om te bewegen, daardoor kun je hem de ene keer onder en de andere keer boven in je buik voelen. Zijn huidje is al minder doorzichtig aan het worden. Je baby is nu 27 cm groot en weegt 380 gram.

Moeder: Bij elke zwangerschapscontrole zal je verloskundige je buik aftasten. Soms met ze met haar handen of een centimeter de hoogte van de baarmoeder op. Het aantal centimeters dat de baarmoeder boven het schaambeen uitkomt plus 4 moet ongeveer overeenkomen met het aantal weken dat je zwanger bent. Zo controleert de verloskundige of de baby goed groeit. Heb je die mooie donkere streep over je buik al ontdekt, geen zorgen na de bevalling verdwijnt deze vanzelf.

Week 20 - 02-09-03 / 08-09-03

TOP

De baby: We zijn al op de helft. Ook wat de lengte van de baby betreft, want als het geboren wordt is het zo'n 50 cm. Je kindje is nu ca. 25 cm en weegt ca. 320 gram. Je baby groeit nu heel snel. Ook zijn spieren zijn sterker geworden waardoor je zijn bewegingen beter kunt voelen. Precies vlindertjes in je buik. De onderhuidse vetlaag is nu nog erg dun, maar wordt met de dag dikker zodat je baby lekker mollig ter wereld komt.

Moeder: Op de helft. Je voelt je goed en je krijgt nu echt de kriebels. Begin je alvast te oriënteren op babykamertjes en buggy’s. Dit is niet alleen leuk, maar op sommige meubeltjes zit een levertijd waar je rekening mee moet houden. Je hebt natuurlijk nog tijd genoeg, maar de nesteldrang komt opzetten. Je wilt nog van alles voordat de kleine er is en een verbouwing of een verhuizing sluiten we niet uit. Zwangeren hebben een sterke wil. Nu je in de 2e helft van je zwangerschap bent aangeland, mag je ietsje meer gaan eten. Ca 100-300 calorieën extra per dag is voldoende.

Maandag 8 september met m'n moeder en zus naar de verloskunde geweest. Het hartje klopte krachtig en ik had mooi veel vruchtwater. De verloskundige maakte daar uit op dat waarschijnlijk een meid is, tja... wie weet? Ik weet het in ieder geval niet! Voor volgende week moest ik maar weer een afspraakje met de gynaecoloog maken, gewoon om nog eens een echootje te krijgen. Ze vond m'n zwangerschap uitstekend gaan. Gewicht (schrikken!) 82,8 kg! Volgende keer toch maar even opletten op de soort schoenen want deze wegen volgens mij ook wel een kilo! Alleen m'n Hb was nog verder gezakt namelijk 5.8! Dus nu krijg ik "30 stuks Losferron Bruistabletten 695 mg" mee om m'n staal omhoog te krikken. Verder bloedonderzoek uitstekend alleen opletten voor toxoplasmose-infectie want die heb ik nog nooit gehad, Guido zal de kattenbak dus moeten blijven verschonen, ik moet oppassen voor rauw vlees en in de tuin werken enzo. Ik heb gevraagd of ik in Rotterdam mag bevallen en dat mag, alleen wel in Zuid. Voor m'n werkgever kreeg ik een "zwangerschapsverklaring" mee en een voor de huisarts. Verder het ziekenhuis gebeld en een afspraak gemaakt voor een echo op 19 september. Leuk hoor! Weer een foto erbij! Ons kindje is dan 21 weken en 3 dagen oud!

Verder is de berekening binnen van de intermediar voor kinderopvang. Kosten voor drie dagen per week = €705,17 p/maand.

Week 19 - 26-08-03 / 01-09-03

TOP

De baby: Het lichaam maakt deze week een flinke inhaalslag ten opzichte van het hoofd, zodat het eindelijk een betere verhouding begint te krijgen. Ook heeft de baby nu zijn eigen identiteit, want de vingertjes hebben nu hun vingerafdrukken die de rest van zijn/haar leven hetzelfde blijven. Je kindje is nu ca. 22 cm en weegt ca. 250 gram. De knopjes voor de blijvende tanden worden nu reeds gevormd. Zijn/haar eerste donshaartjes verdwijnen en worden vervangen door een iets dikkere soort.

Vrijdag naar de tandarts geweest, Bart-Jan (de tandarts) vindt m'n tandvlees zorgwekkend. Hij heeft de boel flink schoongemaakt en kon daarna gelijk onder de douche. Alles zat onder m'n bloed! Nu op zoek naar een mondhygiënist want Bart-Jan vindt dat ik daar zo snel mogelijk (deze week nog?) heen moet. Verder flossen en raggen en spoelen en dus een heel gedoe vier keer per dag of vaker (iedere keer als ik iets eet). En dan lijk ik verdraaid veel op Dracula! Twee tanden zitten een beetje te wiebelen... (ojee, binnenkort dus een kunstgebitje op het nachtkastje in een glaasje water?)

Maar ik kan er verder niets aan doen, ook niet aan die benen die op stalpoten beginnen te lijken en een reet... daar kun je een krat pils op versjouwen! Ik eet verder gezond en verstandig en drink ook niet alleen maar zoet, frisdrank al helemaal niet.

Verder kwaaltje: zuurbranden... bah, rot zeg!

Week 18 - 19-08-03 / 25-08-03

TOP

De baby: Deze week is je baby volop zijn reflexen aan het testen. Hij/zij is net een kleine acrobaat: hij/zij duikelt in het rond, schopt, trapt en grijpt om zich heen. Maar op andere momenten kan hij/zij ook gewoon rustig op zijn/haar duimpje aan het zuigen zijn. Je baby is nu ongeveer 20 cm groot en weegt 200 gram.

Deze week geregeld:

Zaterdag 23 augustus de Bugaboo http://www.bugaboo.nl/ nog eens goed bekeken in de winkel. We geven onszelf nog twee weken alvorens we hem gaan bestellen. Want aj... wat een prijzen! We zijn er al wel uit wat de kleur moet worden: zwart! Want met zo'n strak frame moet je ook een beetje een strakke kleur hebben. Bovendien wordt deze kleur niet zo vaak verkocht als de fellere kleuren.

 

De Maxicosi City (ons motiefje heet grizzy) hebben we dan ook maar direct gekocht want die kost normaal € 129,00 en nu € 99,00. Hij wordt vervangen door de Maxicosi Cabrio en die kost dan weer €139,00. Dus dat scheelt nu € 30,00 op de City of € 40,00 op de Cabrio (het is maar hoe je het bekijkt). O ja... voetenzak was wel weer € 49,00 en die heb je wel weer nodig omdat we januari zijn uitgerekend :-}

 

Zondag 24 augustus samen alles van de babykamer (op het electronische drumstel na) wat we niet in de babykamer willen hebben versleept naar onze slaapkamer en de PAX-kast uitgebreid met een deel erbij.

Maandag 25 augustus in ondertrouw gegaan

Maandag 25 augustus begonnen met zwemmen dus eindelijk komt "ma" weer in beweging! Dat werd tijd ook!

Week 17 - 12-08-03 / 18-08-03

TOP

De baby: Hoewel zijn/haar oogleden nog altijd gesloten zijn kan je baby nu reeds donker en licht onderscheiden. Hij/zij hoort ook al het geluid van buitenaf. Bij harde geluiden schrikt hij/zij op. Op het einde van deze week zal je baby meer wegen dan je placenta. Je baby is nu 18 cm groot en weegt zowat 150 gram.

Deze week geregeld:

We gaan 25 augustus in ondertrouw en gaan op 22 oktober (mijn verjaardag + precies 6 maanden zwanger) een boterbriefje halen. Meer dan dat ook niet, ouders zijn getuigen en broers/zussen en de kinderen waar we tante/oom van zijn, zijn welkom bij het ja-woord. Helaas pindakaas, verder niemand dus. We doen er verder ook NIETS aan!

Verder hebben we zowat een dagtaak aan het regelen van kinderopvang. De ene werkgever wil het anders dan de andere dus zullen we helaas zelf actie moeten ondernemen. Bij de kinderopvang houden ze rekening met de planning met ons en zullen dan een maand de plek voor me vasthouden. Dan moeten de paperassen echt rond zijn. (zucht, er is al zoveel te regelen... het is maar goed dat we een weekje vrij hebben genomen.)

Maandag 18 augustus hebben we 1 van de 2 motorfietsen verkocht (snik) maar ik ga nu toch niet meer met de motor naar m'n werk. Verder heb ik heel wat kriebeltjes en vlindertjes in de buik, of dat onze kleine is weet ik niet zeker. Ik heb het al vanaf de 15e week... volgens de verloskundige kan het wel maar ik ben zelf nog steeds niet overtuigd. Dat komt denk ik pas als ik het vanaf de buitenkant kan voelen.

Week 16 - 05-08-03 / 11-08-03

TOP

Baby: Vanaf deze week kan de baby door de oogleden heen en de buikwand licht en donker onderscheiden, dus als je met je blote buik van het zonnetje geniet, zal je kindje dat merken. Het kindje is nu ca 15 cm en weegt ca. 125 gram. De baby is nu helemaal bedekt met een witte waslaag (vernix). Deze laag beschermt de baby tegen infecties. De verloskundige kan vanaf nu ook voelen aan de baarmoeder of je een tweeling krijgt. Als ze dit vermoeden heeft zal ze waarschijnlijk een echo laten maken.

De kraamzorg is deze week bevestigd dus kunnen we daar op rekenen.

Verder gebeld met het kinderdagverblijf en ze houden rekening met de planning. Echter moeten we de papieren wel snel voor elkaar zien te krijgen... zucht... vakantietijd en dat is dus moeilijk, je bent helaas afhankelijk van derden hierin. Verder is de zwangerschapgym geregeld en bevestigd en de aanmelding van de Opmaat stichting (thuiszorg).

Week 15 - 29-07-03 / 04-08-03

TOP

Baby: De stembandjes zijn nu zo goed als klaar, maar geluid zullen ze pas na de geboorte produceren. De baby gaat geheel op eigen kracht verder met zuurstof opnemen via de navelstreng en loost via deze weg ook de afvalstoffen. Je kindje kan nu de mond openen en neemt slokjes vruchtwater. Ook kan je kindje hier de hik door krijgen. Het hoofdje van je kindje is nu ongeveer zo groot als een knikker, de vuistjes zo groot als een erwt en totaal even groot als een koffielepeltje.

Op 4 augustus zijn we voor het eerst naar de verloskundige geweest. We hebben voor het eerst het hartje gehoord! Het leek wel of er een klein paardje een galop door m'n buik maakte. Iedere keer kroop hij/zij weer weg en dan was je hem/haar weer kwijt om hem/haar vervolgens weer te vinden... De grootste schrik was de weegschaal! Maar liefst 77 kilo! Aaaaaaaaaaaaaarch!

Verder was m'n bloeddruk 110/70 dus uitstekend alleen was m'n Hb maar 6.8 dus te laag, waarschijnlijk ben ik daarom extra moe. Nu moet ik 2x daags 15 ml. Floradix innemen, een smerig goedje kruidenspul. Ook moet ik geen melkproducten nuttigen vlak voor of na een stuk vlees, bloemkool etcetera (waar dan ook ijzer in zit) want dan heeft het geen zin. Aan m'n obstipatie kon ze niets veranderen ook niet aan m'n tandvlees. Ik lijk wel Dracula! Zo dat m'n mond vol bloed zit met flossen en poetsen.

Op 8 september mag ik weer komen. O ja, ze heeft me lelijk geprikt met de bloedafname... een dikke blauwe bult!

Verder zijn we naar het kinderdagverblijf vlak bij m'n werk wezen kijken, onaangekondigd kwamen we aan om zo een realistische indruk te krijgen. Fantastisch gewoon!

Even een rationele opsomming: Ieder kindje heeft z'n eigen bedje Maximale groepsgrootte 12 kinderen Op 2 tot maximaal 4 kinderen 1 leidster aanwezig Schema van thuis (voeding+slaap) wordt toegepast dus geen omschakelingen in leefgewoonte Flesvoeding staat er gewoon alleen als je borstvoeding geeft neem je die mee Mogelijkheid om tussendoor te komen en borstvoeding te geven (1 minuut lopen vanaf m'n werk) Oudere kindjes eten van 16:30-17:00 dus ze hebben de buik al vol als je ze komt halen. Ouders mogen in dat half uur niet hun kindje ophalen want dat verstoord het eten, verder kun je altijd komen Luiers e.d. zijn ook al aanwezig Je geeft wel zelf de flessen en spenen mee, want dat moet natuurlijk van je kindje zelf zijn, ook een extra stel kleertjes Indien je met zindelijkheidstraining bezig bent dan nemen hun dat ook mee en trainen ook Etcetera, afijn ze komen daar echt niets te kort, daar ben ik van overtuigd! Deze leidsters helpen denken we juist met een stukje opvoeding!

Volgende week is de persoon voor de inschrijvingen van vakantie terug, dan moet ik even terug bellen. Wel hebben ze onze gegevens alvast genoteerd. De oudere groepen waren trouwens met de hitte naar de Kralingse plas. Ze hebben twee busjes en gaan daarmee gezellige dingen ondernemen met de kinderen. De peuters waren lekker buiten in zwembroekjes aan het spelen en met water aan het kliederen. Er lagen drie kindjes te slapen, de rest kreeg een fles of er werd gewoon lekker mee getut. Verder heb ik me aangemeld voor zwangerschapsgym (moet nog bevestigd worden) en heb geïnformeerd over zwangerschapszwemmen, dat hebben ze hier niet maar ik mag tijdens het ouder+kind-zwemmen van het grote bad gebruik maken om baantjes te zwemmen. (Na de schoolvakantie i.v.m. zomerrooster).

Week 14 - 22-07-03 / 28-07-03

TOP

Moeder: De hormonale veranderingen in je lichaam worden zichtbaar, meestal veranderd je huid. Je krijgt misschien een donkere streep van je navel tot je schaambeen. Je baarmoeder is nu ongeveer de grootte van een grapefruit.

Baby: De baby is nu ongeveer 8,5 cm lang en weegt ca. 60 gram. Je kindje produceert nu urine en plast in het vruchtwater. Ook oefent je kindje met "ademen" het ademt nu vruchtwater. Vruchtwater is een geweldige substantie, het vernieuwd zichzelf iedere 3 uur.

Week 13 - 15-07-03 / 21-07-03

TOP

Moeder: Welkom in het tweede trimester!, dit is meestal een periode waarin je je het best voelt. De meeste zwangeren zijn over de "pret" van de eerste weken en hebben beduidend meer energie. Je zult je nu ook echt zwanger gaan voelen.

Baby: Er gebeurt een hoop deze week, alle 20 tandjes zijn gevormd en staan klaar om later door te breken. Je kindje weegt nu ongeveer 30 gram en is ca. 7,5 cm lang. Onthoud dat de placenta ook ongeveer zoveel weegt. Je baby's ingewanden verhuizen deze week van de navelstreng naar het buikje.

Deze week heb ik weer een stukje meer energie, ik moet nog wel op tijd naar bed anders kom ik mezelf toch weer tegen... verder geen bijzonderheden behalve dan dat ik een beetje last heb van de warmte, normaal kan het niet heet genoeg zijn. Verder ben ik blij dat ik door de kotsperiode heen ben gekomen zonder ook maar één keer boven de pot te hebben gehangen. Wel erg veel last van m'n tandvlees, bloed als een rund met poetsen en flossen. Eén wortelhuis is ook bloot komen te liggen. Binnenkort maar naar de tandarts...

Week 12 - 08-07-03 / 14-07-03

TOP

Alhoewel je kindjes hersenen niet dezelfde afmetingen hebben als ze bij de geboorte hebben, zal de structuur wel hetzelfde blijven. Je baby heeft nu reflexen en is druk aan het oefenen in je buik. Als je verloskundige een doptone heeft, kun je heel misschien het hartje al horen kloppen. Dit gaat razendsnel en lijkt een beetje op paardenhoeven.

Maandag 14 juli 2003

Echo nummer 3:

We hebben vanmorgen weer een echo gehad in het ziekenhuis. De echo gaf 12 weken aan. Volgens m'n eigen berekening is dat morgen zover dus vandaag 11 weken en 6 dagen. Ons kindje is nu 5,3 cm. Dat is ongeveer de grootte van mijn eigen pink.

Op de foto zie je rechts het hoofdje liggen, daarna twee armpjes en je ziet het bolle buikje. Daaronder de beentjes (foto links) welke op deze opname zijn opgetrokken, maar onze kleine was flink aan het bewegen. We zagen ook duidelijk de knieën en de ruggengraat en het hartje klopte ook mooi. Het dingetje tussen de beentjes betekent niets, dat is volgens mij de navelstreng. Het geslacht is pas na 20 weken te bepalen. En we zijn er nog niet uit of we dat wel willen weten.

Nu mogen we de feestmuts echt opzetten. Het is niet nodig om bij de gynaecoloog te blijven dus mogen we nu voor controle naar de verloskundige.

De eerste 12 kritieke weken zijn voorbij dus de kans op een miskraam is nu erg klein geworden. Alles ziet er goed uit dus we zijn blij en opgelucht.

Verloskundige / Verzekering / Kraamzorg: Vandaag heb ik me aangemeld bij de verloskundige praktijk. Maandag 4 augustus om 11:30 kan ik terecht. Verder de CZ-groep http://www.cz.nl/  gebeld, ze melden me aan bij Homecare voor kraamhulp http://www.kraamcentrum-homecare.nl/  en sturen me in de 34e week een kraampakket toe.

Week 11 - 02-07-03 / 08-07-03

TOP

In dit stadium van de zwangerschap, bestaat het hoofdje ongeveer uit de helft van de totale lengte. Dit zal gaandeweg weer in proportie komen. Deze week krijgt de baby een iris in het oogje en beginnen er piepkleine nageltjes te groeien. Het kindje weegt ongeveer 10 gram. Afgelopen week voelde ik me al een stukje fitter. 's Morgens zelfs goed! Deze week was bovendien een vrij drukke week voor een zwangere! Rijvaardigheids- en antisliptraining + Shell's Angels ride + 2 verjaardagen... Maar alles goed doorgekomen. Als ik 's avonds maar met de kippen op stok ga.

Stephanie heeft vorige week een wolk van een dochter gekregen, we hebben al lekker bijgebept over de bevalling. Volgend weekend gaan we Aimée bewonderen! Stephanie zou haar zwangerschapskleding voor me klaar leggen (ben ik erg blij mee).

Verder is m'n normaal o zo fantastisch superslanke taille aan het verdwijen... (ahum, hoebedoelluh kapsones...). In twee weken tijd 5 cm dikker! Dat is effe wennen zeg! maar ook wel leuk. Ik kan er alleen maar blij om zijn want dat betekent dat m'n kindje groeit!

Guido was 2 juli jarig en heeft al veel dingetjes gekregen met 'pappa' er op: T-shirt + Boxershort + ik vader scheurkalender (http://www.ikvader.nl) en ook sokjes voor de baby. (Aaaaaaah...) Op zijn werk weten ze het nu ook al. Iedereen reageerde heel leuk. Fijn voor hem, want dan staat hij ook eens in de belangstelling!

Week 10: 24-06-2003 / 30-06-2003

TOP

De baby is nu een foetus, de gemiddelde lengte is 3,5 cm van kruin tot stuit, en weegt 5 gram, dit is te vergelijken met 4 paperclips. Ons kindje heeft in week 10 al echte miniteentjes! De ogen zijn dan wijdopen maar de oogleden zullen zich sluiten en blijven gesloten tot de 25-27e week. De buitenste geslachtsorganen beginnen zich in deze week te vormen, zo ook de oorschelp en de bovenlip. Maar de mijlpaal van deze week is het kwijtraken van het staartje, de baby begint nu echt op een baby te lijken.

Zelf voel ik me ietsjes beter dan vorige week. Koffie staat nog steeds tegen maar 's avonds lust ik wel een cappuccino. Soms spreken mensen op kantoor me al aan om te vragen of ik zwanger ben ("normaal heb je niet zo'n buikje en we zien je niet meer in de rookkamer"). Tsja! Die rookkamer (weemoed)! Maar ik weet waarvoor ik het laat dus doe ik het gewoon NIET! Wel ben ik nog steeds moe, moe, moe, moe...

26 juni 2003, 9 weken en 2 dagen oud en spartelt al vrolijk met armpjes en beentjes! Lekker bewegen in het vruchtwater en 22 mm. (2 weken geleden 9 mm.) Voor degenen die er niets van snappen: de zwarte vlek is de baarmoeder/vruchtwater. Het kindje ligt schuin omlaag, hou je hoofd een beetje naar links om het goed te zien. Onderste bolletje is het hoofdje, bovenste bolletje het lijfje en daartussen twee uitstulpseltjes dat zijn de armpjes. De twee uitstulpseltjes onderaan (voor de kijkers bovenaan) zijn de beentjes. Het hartje zag je ook heel duidelijk kloppen. Het kindje zwaaide vrolijk met de armpjes en beentjes alsof het aan het dansen was... Het vlekje bovenin de zwarte vlek is de placenta. Maandag 14 juli mag ik weer voor een echo komen.

 

Week 9: 17-06-2003 / 23-06-2003

TOP

In week negen is het kindje ongeveer 2-3 cm en weegt 1-2 gram!! De teenkootjes zijn aanwezig, de geslachtsdelen zijn ook af, de ellebogen zijn klaar. Nu begint het harden van de beenderen. En de kleine begint nu ook flink te bewegen al zal ik daar de komende tijd nog niet veel van kunnen voelen.

Week 8: 10-06-2003 / 16-06-2003

TOP

De baby is aan het eind van de week 8-11 mm (kruin-stuit). Ook is de achterzijde van de hersenen nu goed zichtbaar. De hersenen beginnen te functioneren en zenden kleine signaaltjes uit naar de piepkleine orgaantjes. Deze zijn allemaal in de maak, maar zijn uiteraard nog lang niet groot genoeg om te functioneren. Ook moeten de organen hun definitieve plek nog krijgen. Deze week vormen de geslachtsorganen, de jongens krijgen testikels en de meisjes eierstokken. Ook gaat het kindje nu spontaan bewegen, ook al voel je dit nog lang niet. Ook word er deze week hard gewerkt aan beenderen en gewrichten. Piepkleine vingerkootjes.....bijna klaar om te tellen!

Zelf ben ik erg moe, slaap na het eten op de bank en duik vroeg in bed. Ik slaap dan aan één stuk door tot 06:30, dan trekt Guido me uit m'n bed. Doet hij dat niet, nou dan wordt ik helemaal niet wakker??? Verder staat koffie me tegen (ook de geur) en natuurlijk rook ik niet meer. Om de twee / drie uur heb ik honger en eet ik iets.

12 juni 2003: 7 weken en twee dagen

Vandaag een echo gehad en het hartje klopt! Het is maar liefst 9 millimeter! "Dat beloofd wat" zei de gyn.! We hoeven ons geen zorgen te maken want alles ziet er perfect uit. Over twee weken krijgen we weer een echo.

Week 7: 03-06-2003 / 09-06-2003

TOP

In verhouding is het hoofdje van de baby nu ontzettend groot, maar als je goed zou kijken zou je de oogjes, de neus en mond al herkennen. Verder groeien er deze week ook kleine stompjes aan het rompje, wat later de ledematen zullen worden.

Iedere avond slaap ik 's avonds een dik uur op de bank en kruip om 22:00 uur al in bed. Deze week wordt ik iedere ochtend om 5 uur wakker, normaal slaap ik altijd door. Het gekke is dat het ook altijd op de minuut klopt! Even naar het toilet en dan slaap ik weer (diep) in en als om 06:30 de wekker gaat dan moet Guido me er echt uit trekken.... zoooooooooo moe!....

Week 6: 27-05-2003 / 02-06-2003

TOP

Deze week is erg belangrijk, want er wordt een begin gemaakt aan het zenuwstelsel en er wordt begonnen met de basis voor maag, darmen en longen. Het hoofdje ontwikkelt zich nu razendsnel en eind deze week gaat het hartje zelfs al kloppen.

Op 2 juni ben ik naar de huisarts gegaan en de uitslag van de test was positief! Aangezien ik geen "red-devils-day" heb gehad na de laatste miskraam moest ik een afspraak maken voor " een gynaecologische echo ter bevestiging normale zwangerschap en ter bepaling van de termijn". Twaalf juni kan ik terecht. Natuurlijk ook direct gestopt met roken... daar was ik weer mee begonnen na de laatste miskraam...

Week 5 20-05-2003 / 26-05-2003

TOP

De baby is 5 - 2 mm en lijkt een beetje op een garnaaltje. Als je goed kijkt zie je al een hoofdje en en een staartje. Het heeft al een beginnende ruggegraat en het hartje wordt zelfs al gevormd. De baarmoederhals wordt nu afgesloten met een slijmprop en beschermt de embryo tegen infecties van buitenaf.

De "Red-Devils-Day" is uitgebleven en Guido verschoont de kattenbak zodat ik geen toxoplasmose-infectie kan oplopen.

Week 4: 13-05 / 19-05-03

TOP

Innesteling in de baarmoeder

Week 3: 06-05 / 12-05-03

TOP

Celdeling is begonnen!

Week 2: 29-04 / 05-05-03

TOP

Ongeveer eind deze week vindt de eisprong plaats

Week 1: 22-04 / 29-04-03

TOP

Vanaf dinsdag 22 april kunnen we gaan tellen!


INFORMATIEBRONNEN:

http://www.babybox.nl/

http://www.kindjeopkomst.nl/

http://www.9maanden.com/

http://www.babyinfo.nl/

 

Copyright 2004-2007 Justus.Roelinda.nl. All Rights Reserved.